París

França autoritza de nou la venda de mozzarella després de rebre garanties de seguretat d'Itàlia

Hores després d'haver anunciat que aturava la comercialització d'aquest producte per mesures de seguretat, el govern francès ha tornat a autoritzar la venda de mozzarella. Ho ha fet després que Itàlia li hagi assegurat que no exportarà cap producte afectat per elevats nivells de dioxina. De fet, el govern italià ha assegurat que retirarà del mercat tota la mozzarella susceptible d'estar contaminada.

Actualitzat

El govern italià ha decidit finalment fer cas de la Unió Europea i retirar del mercat la mozzarella susceptible de contenir dioxines. La ministra de Sanitat italiana, Livia Turco, ha ordenat retirar les partides de mozzarella de búfala, fabricada a la regió de la Campània, i ha proposat per carta a la CE una gestió conjunta de la crisi.

En la missiva, dirigida a la comissària de Política Sanitària i de Consum, Turco ressalta, però, que Itàlia no ha subestimat en cap moment el risc que es podia derivar de tot plegat. "Els nostres veterinaris han intensificat els controls a tota la regió de la Campània", afirma la ministra, que també s'ha posat en funcionament un sistema que imposa la retirada dels aliments que no compleixin la normativa procedents de 25 establiments que van donar positiu a la prova de les dioxines.

A més, la retirada s'estendrà a tota la resta de formatgeries en què el test doni positiu. Com que les inspeccions que s'han de fer són moltes, la ministra ha demanat a la CE la col·laboració dels seus laboratoris oficials per completar la tasca dels italians. Turco, finalment, ha afirmat que "no hi ha d'haver alarma".

La CE ja no prendrà més mesures

La Comissió Europea ha reaccionat ràpidament a l'anunci d'Itàlia i ha afirmat que no prendrà més mesures contra l'exportació de la mozzarella, després de la resposta anunciada per les autoritats italianes per fer front a la crisi. D'aquesta manera, la CE ha mostrat la seva satisfacció per la decisió.


La Camorra, responsable?

La crisi de la mozzarella va començar quan la fiscalia de Nàpols va obrir la setmana passada una investigació contra 109 persones en haver detectat llet contaminada en diverses formatgeries de la regió. Les autoritats judicials van decidir precintar 80 granges de búfala, que proporcionen llet a 29 formatgeries, en un cas obert a partir d'una investigació de clans mafiosos de la Camorra napolitana.

Tot provindria, malgrat que Itàlia ho nega, del greu problema que comporten les tones i tones d'escombraries i residus tòxics que omplen carrers i camps de la regió de Nàpols, on la Camorra té interessos en abocadors. Aquesta contaminació hauria afectat el pinso i les pastures que mengen les búfales que produeixen la llet amb què es fa la mozzarella.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut