Firmat l'històric acord amb Grècia pel nom de Macedònia, pendent de ratificació

El pacte pretén superar vells litigis i obre la via per a l'aixecament de l'actual veto grec per a l'ingrés de l'antiga república a la UE i l'OTAN

Actualitzat

Grècia i l'antiga república iugoslava de Macedònia han firmat un acord que pretén resoldre la disputa sobre el nom de Macedònia, que uns i altres reclamen com a propi. El pacte estableix que l'antiga república iugoslava es dirà, a partir d'ara, "República de Macedònia del Nord".

L'acord s'ha signat a la riba del llac Prespa, a la frontera comuna, amb l'assistència de representants de la Unió Europea i de l'ONU. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha parlat d'acord històric:  

"És un pas històric perquè d'ara endavant només hi hagi guanyadors, per guarir les ferides del passat, per establir el camí de la pau, amistat, col·laboració i creixement mutu. No només per als nostres països, també per als Balcans i per a tot Europa."

I és que el canvi de nom comportarà l'aixecament del veto que Grècia ha mantingut fins ara per a l'ingrés dels seus veïns a la Unió Europea i l'OTAN.


Durant l'acte, el primer ministre macedoni, Zoran Zaev, ha volgut llançar un missatge de complicitat citant Aristòtil, una de les referències de la Grècia clàssica:

"No es pot aconseguir res sense coratge, i el coratge és el valor més gran seguit de l'honor. L'esperança és un somni quan encara estàs despert. Aquestes cites d'Aristòtil afirmen que hi ha una necessitat de valors, de confiança, de coratge i d'esperança."

I ha afegit:

"Firmar l'acord final pel nom és d'una importància estratègica pels dos països i pot moure muntanyes."

Ara, l'acord, perquè sigui vàlid, haurà de ser ratificat pel Parlament de Skopje i superar un referèndum.

Actes de protesta a tots dos costats de la frontera


Al marge de l'acte de signatura, hi ha hagut actes de protesta contra l'acord. Molts grecs consideren que Macedònia és exclusivament el nom de la seva regió del nord i consideren que no té res a veure amb el nou estat sorgit de l'antiga Iugoslàvia, que té una població d'origen ètnic diferent i amb una llengua diferent.

De fet, aquest dissabte, Alexis Tsipras ha superat una moció de confiança enmig de tota la polèmica.


També a l'altra banda de la frontera hi ha qui pensa que s'han fet massa concessions.

Anar al contingut