Disturbis a Grècia durant la moció de censura que Tsipras ha superat (Reuters)
Disturbis a Grècia durant la moció de censura que Tsipras ha superat (Reuters)
Atenes

Tsipras supera la moció de censura enmig de la polèmica per la república de Macedònia

Actualitzat

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha superat la moció de censura que li havia presentat l'oposició de dretes aprofitant la polèmica sobre el canvi de nom de la república de Macedònia.


Mentre es debatia la moció, centenars de persones protestaven a l'exterior del Parlament grec per l'acord de Tsipras amb el primer ministre de l'exrepública iugoslava de Macedònia, que consideren una traïció. 

Notícia relacionada: L'antiga república iugoslava de Macedònia pacta amb Grècia el seu nou nom


La policia grega ha fet servir gasos lacrimògens per evitar que els manifestants entressin al Parlament durant la sessió. Tot plegat, per un acord molt impopular entre el govern grec i el govern de l'exrepública iugoslava, que van pactar aquesta setmana un nom oficial per al país eslau: Macedònia del Nord.


Un cop superada la moció, tot indica que Tsipras anirà diumenge a firmar l'acord en una cerimònia a la frontera entre l'ARIM, Grècia i Albània. 

Els habitants de la regió grega de Macedònia, que va ser el bressol d'Alexandre el Gran i de l'imperi macedònic, es neguen a compartir el nom amb la república eslava i mantenen que només els grecs poden ser macedonis.

Ja fa decennis que s'arrossega aquesta controvèrsia pel nom de Macedònia. De fet, Grècia veta l'entrada de l'exrepública iugoslava a la Unió Europea i a l'OTAN per aquest motiu. 

Anar al contingut