Leticia Dolera durant el pregó de la Mercè (ACN)
Leticia Dolera durant el pregó de la Mercè (ACN)
Barcelona

Feminisme, refugiats, barris i cultura, al pregó de la Mercè de Leticia Dolera

RedaccióActualitzat

Un pregó feminista ha donat el tret de sortida a les Festes de la Mercè.

L'ha fet aquest divendres al vespre l'actriu i directora Leticia Dolera, que ha reivindicat Barcelona com a port segur i ciutat d'acollida. Tant ella com l'alcaldessa, Ada Colau, han tingut un record pels líders i polítics catalans empresonats.

 

 

Dolera ha evocat les diferents etapes de la seva vida en barris com la Sagrada Família, el Clot o Sants, quan era una nena i es va aficionar a la interpretació en teatres i cinemes barcelonins avui desapareguts per culpa de la globalització. Ha recordat la seva joventut reivindicativa a les manifestacions del 15M i ha reivindicat el dret a la desobediència civil i pacífica.

"Si dic Barcelona, també penso en manada. Una manada que, com comentava l'Ada, fa diversos 8 de març que surt junta a reclamar una societat més justa i igualitària. Per això ens animo a totes i a tots a continuar sent manada aquestes Festes de la Mercè. Una manada de les bones, una manada que es cuida i es respecta, que no agredeix i que tampoc no calla davant d'una agressió masclista, racista, homòfoba o trànsfoba. Una manada que celebra, riu i balla junta. Que no se'ns oblidi això: la manada som nosaltres."

L'actriu també ha criticat la gentrificació i ha instat a "protegir" i "cuidar" els barris. "Volem viure a les nostres ciutats", ha dit. Dolera ha fet una defensa de la cultura i ha criticat el tancament d'espais culturals a la ciutat, que han passat a estar ocupats per botigues de grans multinacionals.

 

 

Dolera ha compartit el pregó amb Carmen Juares, de l'associació Mujeres Migrantes Diversas, de qui ha dit que "gràcies a ella he vist la meva ciutat des d'un altre punt de vista" i ha destacat la seva lluita pels drets de les dones migrants i treballadores de la llar i les cures a Barcelona.

A l'acte, hi ha participat també Fernando Medina, alcalde Lisboa, ciutat convidada de la Mercè d'aquest any.

 

 

Anar al contingut