ANÀLISI

Felicitat Nacional Bruta

Enllaç a altres textos de l'autor Manel Laborda

Manel Laborda

Cap de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Actualitzat
Deia Groucho Marx que la felicitat està feta de petites coses: un petit iot, una petita mansió i una petita fortuna. Menys materialista, l'esciptor Antonio Gala defensa que la felicitat és adonar-se que res és massa important. Més profund encara: hi havia qui defensava que la felicitat no és res que s'experimenta perquè només es pot recordar.

Des de la xarxa social Facebook no es plantegen definir ni trobar la felicitat, però aquesta setmana hem sabut que s'han decidit a mesurar-la i fer-ho dia a dia. El plantejament és senzill i de moment es treballa amb l'anglès i el marc dels Estats Units. Segons els impulsors de la idea, n'hi ha prou amb recollir les expressionsi les paraules del "Què em passa pel cap…". Agrupant paraules com "feliç", "genial", etcètera, d'una banda i "deprimit", "trist" o coses per l'estil de l'altra, els de Facebook diuen que poden tenir indicadors del nivell de felicitat de cada jornada als Estats Units. Fins i tot la idea l'han batejat amb un nom: Felicitat Nacional Buta, una mena de PIB que s'oblida dels números per aprofundir en les paraules i l'estat d'ànim.

Amb aquestes premisses, expliquen que el 25 de juny va ser un dia d'enfonsament moral ambla mort de Michael Jackson. A l'altra cara de la moneda, l'endemà de l'elecció d'Obama com a president dels Estats Units els seguidors de Facebook es van mostrar el doble de "feliços", "contents", "engrescats" que qualsevol altre dimecres.

Tres-cents milions d'usuaris de Facebook poden fer de termòmetre global, especialment els 20 milions que se sap que actualitzen cada dia el seu estatus.

Són alguns dels usos que els pares de Facebook poden donar a l'eina. Aquesta setmana també hem sabut que aquesta xarxa social es va haver de tallar al Congrés dels Diputats per culpa de l'entrada en escena d'un virus. El bloqueig a "ses senyories" va durar unes hores... durant una setmana en què per "L'Espiell" hem vist que el "cas Gürtel" amaga una fauna que no surt als llibres de zoologia, que abans dels quaranta pots guanyar tots els títols arreu del món i emocionar-te amb la senzilla escalfor dels teus veïns.

A "L'Espiell" aquesta setmana també hem vist que Berlusconi tindrà menys temps per a festes i els jutges italians més temps per conèixe'l millor, però sobretot hem vist que l'ull ens pot fallar i fer-nos confondre lleons amb gossos, que deuen maleir la mala sort de la poca vista.
Anar al contingut