Desconnectar del mòbil durant les vacances
Desconnectar del mòbil durant les vacances
Barcelona

Experts expliquen les estratègies per desconnectar del mòbil de feina durant les vacances

Els experts aconsellen preparar la desconnexió dies abans i fer-la gradual durant els primers dies de descans

RedaccióActualitzat

Cada cop més les vacances es veuen interrompudes o condicionades pels telèfons mòbils intel·ligents, que permeten o obliguen els usuaris a estar parcialment connectats a la feina. Correus electrònics, missatges breus o fins i tot trucades poden deslluir un dia de vacances relaxant.

Moltes vegades és el treballador que no vol perdre del tot el contacte amb la feina. D'altres volen, però no poden o no saben com fer-ho. Per a aquests últims hi ha diverses estratègies que els experts aconsellen seguir.

El professor de la Universitat Oberta de Catalunya i psicòleg, Manuel Armayones, estudia la qualitat de vida i la salut en relació a l'ús de les noves tecnologies, i forma part d'un grup investigador en aquest camp. Segons ell, els telèfons intel·ligents, fan que estiguem tan pendents d'aquests aparells que la nostra vida personal i familiar es pot arribar a veure perjudicada.

Armayones recomana certes pautes que poden ajudar a moltes persones. Per exemple, considera que és molt difícil desconnectar 100% en un sol dia, passant de l'últim dia laborable al primer de vacances. Per tant aconsella:

1- Uns quants dies abans d'acabar de treballar anar tancant alguns assumptes pendents, o decidir posposar-los per a després de vacances.

2- Avisar a companys de feina, clients, proveïdors i altres persones quin dia es marxarà i es tornarà de vacances.

3- En marxar, es pot elaborar una resposta automàtica del correu electrònic o del telèfon mòbil explicant que s'està de vacances, canviar l'estat del nostre perfil de Whattsapp i avisar que només es truqui per veritables emergències.

Un cop començades les vacances, el psicòleg aconsella no voler desconnectar del tot el primer dia, perquè això pot suposar en alguns casos una angoixa encara més gran. Així, es poden acabar de tancar els últims temes pendents.

4- Suprimir de la pantalla principal del mòbil personal, si es fa servir també per feina, les aplicacions més habituals com correu electrònic, calendari o altres, i passar-les a altres pantalles de l'escriptori. En la pantalla principal es pot canviar el fons de pantalla o situar fotos de les mateixes vacances o 'apps' més útils en aquestes circumstàncies, com guies de viatge, de salut, d'exercici o d'oci, i de xarxes socials per compartir experiències amb familiars i amics.

5- Sortir de casa sense el mòbil de feina i si és compartit amb el personal desconnectar-lo o posar-lo en mode "avió", per no tenir connexió d'internet.

6- Gaudir de la lectura o l'escriptura fora de les pantalles, llibres o revistes en paper, encara que siguin per gaudir d'algun aspecte de l'àmbit professional, com fer un petit diari de vacances en una llibreta.

7- Per als treballadors més convulsius recomana pactar amb l'entorn familiar i d'amistats unes mínimes regles per consultar el mòbil per motius de feina, i sobretot complir aquestes normes. Així, es pot intentar mirar el mòbil dues, tres o quatre vegades al dia i en moments on no interrompi cap activitat lúdica, ni una estona de descans o de conversa amb els que tenim més a prop.

8- Per al retorn a la feina, Armayones recomana alguns dies abans ja anar preparant la ment, i un cop al lloc de treball no avisar a tothom que ja s'ha tornat, sinó primer enllestir les tasques pendents més urgents i més tard posar-se a treballar a ple rendiment progressivament.

En el que gairebé tothom està d'acord és que en els últims anys la irrupció de la tecnologia ha estat molt ràpida i les relacions humanes i socials costa que s'hi adaptin a tanta velocitat. Per això, els anys també han fet modular l'adaptació a aquests aparells i han provocat tant l'acceptació de la connectivitat permanent com l'aprenentatge de la desconnexió temporal.

Anar al contingut