Imatge de recurs d'heroïna.
Imatge de recurs d'heroïna.
Califòrnia

Èxit d'una vacuna contra l'heroïna en les proves preclíniques

Científics de l'Institut d'Investigació Scripps (TSRI), a La Jolla, Califòrnia, han informat que les proves preclíniques d'una vacuna contra l'heroïna han tingut èxit. La vacuna es dirigeix a l'heroïna i als seus productes de degradació psicoactius al torrent sanguini, evitant que arribin al cervell.

RedaccióActualitzat
Científics de l'Institut d'Investigació Scripps (TSRI), a La Jolla, Califòrnia, han informat que les proves preclíniques d'una vacuna contra l'heroïna han tingut èxit. La vacuna actua contra l'heroïna i els seus productes de degradació psicoactius al torrent sanguini evitant que arribin al cervell.

"Rates addictes a l'heroïna privades de la droga normalment tornen a consumir-ne compulsivament si hi tornen a tenir accés, però la nostra vacuna evita que això passi", ha assegurat George F. Koob, que presideix el grup d'investigació de l'addicció del TSRI.

Si la vacuna funciona en els assajos en humans, podria convertir-se en una part estàndard del tractament de l'addicció a l'heroïna, que s'estima que afecta més de 10 milions de persones a tot el món, segons els investigadors. El seu estudi s'ha publicat en l'edició d'aquest dilluns de "Proceedings of the National Academy of Sciences".

La vacuna contra l'heroïna s'està investigant des de la dècada del 1990 per científics del TSRI  i altres institucions. Les estructures de les molècules de la droga són massa petites i simples per estimular el sistema immunitari suficientement, i els investigadors han de superar aquest obstacle col·locant fragments clau de molècules de droga en proteïnes portadores immunes.

Les vacunes contra la cocaïna i la nicotina que s'han dissenyat d'aquesta manera es troben en fase d'assaig clínic i una vacuna metamfetamina està a punt per a les proves. El disseny d'una vacuna eficaç contra l'heroïna ha estat particularment difícil ja que el fàrmac es degrada de pressa al torrent sanguini després de la injecció.

"L'heroïna es metabolitza de pressa en un altre compost anomenat 6-acetilmorfina, que creua el cervell i és responsable de gran part de l'efecte de l'heroïna", ha explicat Janda, del TSRI, el laboratori del qual va desenvolupar la vacuna fa tres anys.

Janda i el seu equip van dissenyar una vacuna contra l'heroïna per provocar anticossos no només contra l'heroïna sinó també contra la 6-acetilmorfina i la morfina. "El seguiment de la vacuna ha estat eficaç ja que es metabolitza mantenint els productes de degradació activa fora del cervell i crec que això explica el seu èxit", sentencia Janda.

Les proves inicials, publicades el 2011, van mostrar que la vacuna podria bloquejar alguns dels efectes aguts de l'heroïna, com l'obstrucció del dolor. En el nou estudi, el laboratori de Koob examina la vacuna a través de proves més rigoroses.

La vacuna segresta l'heroïna

En un assaig, les rates ensinistrades per pressionar una palanca tres vegades per aconseguir una injecció d'heroïna van passar per sessions d'"ensinistrament d'extinció", en què la pressió de la palanca ja no proporcionava les infusions. Entre les rates que no havien rebut la vacuna, una sola infusió d'heroïna podria restablir immediatament en una rata la cerca de la palanca per accedir a la droga igual que la recaiguda en consumidors humans d'heroïna, però els rosegadors que havien estat vacunats no van tornar a buscar la palanca que dóna accés a la droga.

"Hem estat capaços de trencar aquest cicle de prendre cada vegada més heroïna i només amb la vacuna, mentre que l'ideal en pacients humans és que la vacuna s'administri amb altres tractaments", ha dit Schlosburg.

Els investigadors han confirmat que la vacuna segresta l'heroïna i la 6-acetilmorfina a la sang i les mantenen fora del cervell. La vacuna no va bloquejar els efectes de la metadona, la buprenorfina i altres medicaments derivats de l'opi que s'usen en la teràpia d'addicció.
Anar al contingut