L'activitat pedagògica es fa al bosc
L'activitat pedagògica es fa al bosc

Espinelves torna a tenir escola amb un centre on els nens aprenen al bosc

Feia 29 anys que aquest petit municipi d'Osona no tenia escola

Actualitzat

A Espinelves aquest curs estrenen escola. Feia gairebé 30 anys que no en tenien i, ara, han adequat un espai polivalent per als nens i nenes de fins a 5 anys.

L'alcalde, Joan Manuel Claveria, està molt esperançat:

"Tenir una escola i que la gent del poble aposti pel creixement i per portar els nens a l'escola del poble permet encarar el futur amb més optimisme. Perquè un poble petit sense escola es va envellint, va perdent habitants i té un futur complicat."

El fet de poder tenir una escola, després de molts intents, ha estat ben rebut, sobretot pels pares.

Laia Suriñach:

"Nosaltres hi hem apostat molt, hi hem cregut molt. La Rita, la meva filla, està molt feliç de començar a l'Escola del Bosc. I estem molt il·lusionats."

Albert Sorribes:

"És un gran què portar la filla a 300 metres de casa teva, que vagi a peu a l'escola, que no haguem d'anar amb cotxes amunt i avall."

 

I, no només estrenen escola, sinó un mètode innovador. Aquesta és la segona "Escola del Bosc" de Catalunya.

Clara Barba és educadora d'escola.:

"És un projecte educatiu a la natura. El que volem és que els infants d'entre 1 i 5 anys puguin aprendre i desenvolupar-se a l'aire lliure. Aprenen amb els recursos que ens ofereix la natura."

L'escola està oberta de dos quarts de nou del matí a les cinc de la tarda. I les entrades i sortides són flexibles.

"A dos quarts de deu sortim al bosc i fem ruta depenent del temps, de les ganes dels infants i de les edats. En teoria es fan entre 2 i 4 quilòmetres al dia."

Esmorzen al bosc i potencien el joc lliure i espontani.

"El que fem és respectar els ritmes evolutius de cada infant potenciant les seves capacitats i anem verbalitzant tot allò que anem veient i anem trobant. I ens ajudem amb guies de natura, d'animals, de bolets... perquè és el que ens anem trobant al dia a dia."

Les educadores tenen molt clar que no ho saben tot i que per a qualsevol dubte s'han de tenir recursos per poder-ho buscar:

"Últimament ens hem obsessionat amb què els nens aprenguin a llegir i a escriure i com més aviat millor. Sembla que hi hagi molta pressa en fer-los grans. I és molt, molt important el joc. Per a nosaltres el treball dels infants és jugar."

De moment, han començat amb 6 nens. I, tot i ser una iniciativa privada, el projecte té el suport de l'Ajuntament, que confia que l'escola serveixi d'atractiu per a parelles joves i aviat s'hi pugui fer educació primària.

Espinelves és un petit municipi d'Osona amb 222 habitants. Fins ara, els nens dels pobles anaven a escola a Viladrau i Calldetenes.

ARXIVAT A:
Educació EcologiaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut