Obama al final de la cimera del G-20 a Sant Petersburg.
Obama al final de la cimera del G-20 a Sant Petersburg. (Foto: Reuters)
Washington

Espanya se suma a una declaració dels EUA i altres 9 països per exigir una "resposta internacional contundent" contra Síria

La Casa Blanca ha fet públic un comunicat signat per onze països "aliats", entre els quals hi ha Espanya, que donarien suport a una acció contra Síria. Els altres països són Austràlia, el Canadà, França, Itàlia, el Japó, Corea del Sud, l'Aràbia Saudita, Turquia, el Regne Unit i els EUA. Els firmants asseguren que "les proves apunten clarament" al règim sirià com a responsable de l'atac químic del 21 d'agost a la rodalia de Damasc i han reclamat una "contundent resposta internacional " a aquesta acció de les forces de Bashar al-Assad.

Actualitzat
La Casa Blanca ha fet públic un comunicat signat per onze països "aliats", entre els quals hi ha Espanya, que donarien suport a una acció contra Síria. Els altres països són Austràlia, el Canadà, França, Itàlia, Japó, Corea del Sud, l'Aràbia Saudita, Turquia, el Regne Unit i els EUA. Els firmants asseguren que "les proves apunten clarament" al règim sirià com a responsable de l'atac químic del 21 d'agost a la rodalia de Damasc i han reclamat una "contundent resposta internacional" a aquesta acció de les forces de Baixar al-Assad.

En concret, el comunicat diu que "condemnem en els termes més ferms l'horrible atac amb armes químiques perpetrat en els suburbis de Damasc el 21 d'agost" i que "les proves clarament apunten al govern sirià com a responsable de l'atac, emmarcat en l'ús d' armes químiques per part del règim". Els països han subratllat que "l'ús d'armes químiques en qualsevol lloc redueix la seguretat de les persones", de manera que "deixar-ho sense resposta" augmentaria "el risc" d'usos addicionals i proliferació d'armes químiques.

En conseqüència, els 11 firmants demanen "una contundent resposta internacional contra aquesta greu violació de les normes mundials i de la consciència del món per enviar un missatge clar que aquest tipus d'atrocitats no es poden repetir mai més. Aquells que van perpetrar aquests crims han de retre comptes".

Els països signants del comunicat han recordat que han estat donant suport "consistentment" a l'aprovació d'una "ferma resolució" del Consell de Seguretat de Nacions Unides, però reconeixen que aquest òrgan de decisió segueix "paralitzat", "com ho ha estat durant dos anys i mig". Les onze nacions han demanat a les Nacions Unides que presentin "tan aviat com sigui possible "els resultats de les investigacions realitzades a Damasc. Els onze països conclouen "que el "conflicte" de Síria "no té una solució militar" i reafirmen el seu "compromís" per buscar una "solució política pacífica" a la guerra civil. "Estem compromesos a una solució política que resultarà en una Síria democràtica, unida i integradora".

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit a l'acabar la cimera del G-20 que esperaria a conèixer el resultat de la investigació de l'ONU sobre el presumpte atac amb armes químiques prop de Damasc abans de prendre una decisió definitiva sobre si cal intervenir. Rajoy ha assegurat que "aquests crims no poden quedar impunes" i "la comunitat internacional ha de donar una resposta i ferma", però que "és important" que la investigació dels experts en armament químic sobre el presumpte atac conclogui i també que el Consell de Seguretat de l'ONU "assumeixi les seves responsabilitats d'acord amb la legislació internacional".
Anar al contingut