Lleida

Espanya reclama que no s'especuli sobre l'origen dels cogombres contaminats fins que se'n tingui resultats definitius

Europa està en alerta sanitària per les deu morts que han provocat cogombres contaminats amb "E. coli", i les autoritats sanitàries alemanyes han atribuït l'origen de la infecció a cogombres de procedència andalusa, tot i que encara no es coneixen els resultats definitius de les anàlisis i els controls que s'estan fent per identificar l'origen de la infecció i la procedència de partides contaminades.

Actualitzat
El secretari d'Estat de Medi Rural, Josep Puxeu, ha qualificat de greu especulació el fet que s'acusi els agricultors espanyols quan encara no es tenen els resultats definitius. Ha reconegut la gravetat de la crisi sanitària que afecta els cogombres en algunes zones d'Europa, però ha remarcat la "irresponsabilitat" d'acusar els exportadors espanyols sense tenir evidència clara de l'origen de la contaminació. Ha explicat que els operadors i comerciants afectats se "senten impotents" per unes acusacions prematures i sense proves que els estan afectant en plena campanya, quan el producte està en el seu estat idoni i primerenc. Puxeu considera que les especulacions i els bloquejos de les autoritats europees estan fent molt mal a l'economia del país, ja que és una indústria que aporta 10.000 euros en exportacions a Europa i no descarta, ha dit, reclamar responsabilitats a les autoritats que insisteixin en les acusacions.

Davant de la rapidesa de propagació de la malaltia, el Ministeri de l'Alimentació alemany ha recomanat no consumir cogombres, tomàquets ni enciams crus. Preventivament, alguns països, com és el cas d'Àustria, han començat a retirar del mercat les hortalisses procedents d'Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut