País Valencià

Espanya farà el primer autotrasplantament de teixit ovàric a una dona tractada d'un càncer

Una dona valenciana de 32 anys serà la primera a Espanya a rebre un autotrasplantament d'ovari. Fa dos anys, després de saber que estava malalta de càncer, li van extirpar part d'un ovari, que ha estat durant tot aquest temps congelat. L'operació intentarà tornar-li la fertilitat perduda com a conseqüència dels tractaments contra el càncer.

Actualitzat

Fa dos anys, la dona va ser diagnosticada d'un tumor del sistema limfàtic mentre estava embarassada del seu primer fill. Després del part va començar a ser tractada amb quimioteràpia, però abans que un trasplantament de medul·la òssia la deixés completament estèril, va ser intervinguda per extreure-li part de l'escorça de l'ovari dret.

Durant aquests dos anys, s'ha mantingut congelat submergit en nitrogen líquid a 196 graus sota zero. En l'operació, programada per a principis de novembre, els especialistes col·locaran l'empelt a l'ovari esquerre.

Es calcula que entre tres i nou mesos després de l'operació la dona ja podria recuperar completament la seva funció ovàrica. I, a partir d'aquí, es podria tornar a quedar embarassada.

Fins ara, només tres dones arreu el món han estat mares després d'una intervenció d'aquest tipus, dues als EUA i una altra a Bèlgica. Aquesta operació de reimplantament serà la primera a Espanya.

Per ara, l'opció més estesa per a dones que se sotmeten a un tractament contra el càncer és la congelació d'embrions, però això requereix que siguin adultes i que tinguin parella. La nova alternativa permetria ampliar els beneficis a nenes i adolescents perquè puguin ser mares en el futur.

Anar al contingut