La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ensenya un paper amb el nom del president del partit i vicepresident del govern, Oriol Junqueras, em…
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ensenya un paper amb el nom del president del partit i vicepresident del govern, Oriol Junqueras, empresonat (ACN)
Barcelona

ERC presentarà una "llista republicana" amb Junqueras i els consellers empresonats

Els republicans confeccionen la llista per al 21D sota la pressió del PDeCAT i les entitats sobiranistes perquè se sumin a candidatura unitària

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana aposta per una llista pròpia de cara al 21D. La llista l'encapçalaran el líder d'ERC i vicepresident a la presó, Oriol Junqueras, i la resta de consellers d'esquerra empresonats o a Brussel·les.

Segons ha explicat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, la formació presentarà una candidatura d'esquerres, transversal i republicana per a les eleccions del 21 de desembre que permeti "restablir la llibertat".

Ja se saben alguns detalls de la llista. El número u serà per a Oriol Junqueras. La número dos per Barcelona serà Marta Rovira, i els consellers a la presó Raül Romeva, Carles Mundó i Toni Comín aniran de tres, cinc i set. Falta per saber qui seran les dones que aniran de 4 i de 6 en aquesta llista cremallera que alterna homes i dones.

En el cas de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, encara no se sap si aniran a la llista. La diputada i membre de la mesa, Anna Simó, ja ha anunciat per xarxes que no serà a la llista. Simó agraeix en dos tuits que Esquerra hagi respectat una "decisió personal" que havia pres fa dos anys:


Els detalls i les curiositats de la llista

La llista d'ERC per Girona la liderarà la consellera empresonada Dolors Bassa, amb Roger Torrent de número dos i Anna Caula de número tres. La llista de Lleida l'encapçala la consellerra actualment a Brussel·les Meritxell Serret, amb Bernat Solé i Gemma Espigares de dos i tres. I la llista per Tarragona la lidera el delegat de la Generalitat a Tarragona cessat per l'article 155, Òscar Peris, amb Noemí Llauradó de número dos.

Com a curiositat, la llista inclou el polítoleg i escriptor Ramón Cotarelo de número 85 i José Rodríguez, conegut a Twitter pel seu usuari @trinito, de número 24 per Barcelona.

El consell nacional extraordinari d'aquest dissabte serveix per aprovar les llistes, tot i que no es descarta que en els pròxims dies es vagin incorporant noms

"Oberta, transversal i clarament republicana"

En el seu discurs abans de l'inici del consell nacional, Marta Rovira ha reivindicat una candidatura que diu que serà "oberta, transversal i clarament republicana".

"Farem una proposta molt clara al consell nacional. Una proposta que ens permeti restablir la democràcia i la llibertat, i que ens permeti construir República, que és el que sabem i volem fer. Una candidatura oberta i transversal que busca i promourà la suma, el compromís i un front clarament republicà, en absoluta coordinació des de la diversitat que té el nostre país."


Rovira ha defensat la incorporació a la llista dels "presos polítics per continuar amb la seva lluita".

"Ho fem perquè ens sembla que hem de posar fi a aquesta repressió política."

D'aquesta manera, Rovira ha refredat la possibilitat de fer una llista unitària, però sí que aposta per un front comú per lluitar contra l'article 155, amb una candidatura oberta i transversal.

Els republicans tenen la pressió del PDeCAT i les entitats sobiranistes perquè se sumin a una llista conjunta, una agrupació d'electors que impulsi una candidatura sobiranista.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut