Madrid

ERC i IU-ICV tindran grup parlamentari propi després que el BNG els ha cedit temporalment dos diputats

Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya-Verds tindran grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. El Bloc Nacionalista Gallec els cedirà temporalment els seus dos diputats perquè Esquerra, Iniciativa i Esquerra Unida formin un grup a la cambra baixa. L'acord estableix que, després de la formació del grup, els parlamentaris gallecs marxaran al Grup Mixt. Tots asseguren que es tracta d'una aliança de caràcter tècnic i puntual, per evitar que el Grup Mixt estigui compost per 7 partits i 11 diputats, que s'haurien de repartir els recursos i els temps de paraula. El primer portaveu del nou grup serà Joan Ridao.

Actualitzat
El portaveu del BNG al Congrés, Francisco Jorquera, ha confirmat que els seus dos diputats se sumaran a ERC, IU i ICV, per tal que aquestes formacions puguin crear grup parlamentari propi al Congrés.

Es tracta, però, d'una "solució tècnica" que no té "voluntat de permanència". El BNG té l'objectiu de tornar, en un futur, al Grup Mixt, juntament amb CC, Na-Bai i UPyD. De fet, les sigles d'aquesta formació ni tan sols constarien a la denominació del grup resultant, que es registraria com a ERC-IU-ICV.

Aquest anunci posa fi a quasi tres setmanes de negociacions entre els partits minoritaris, que estudiaven com dividir el Grup Mixt resultant de les eleccions del 9 de març. L'objectiu d'aquesta divisió és que els partits puguin disposar de més temps, més subvencions i també un major nombre de propostes i iniciatives parlamentàries.

La formació del nou grup encara està, però, subjecte a la seva aprovació. El primer pas formal serà presentar un escrit a la mesa del Congrés, presidida per José Bono, demanant-ne la constitució. Després, caldrà veure si s'ajusta al Reglament, que estableix, entre d'altres coses, que els diputats de diferents partits poden crear grup parlamentari si sumen un mínim de 5 diputats i representen el 5% dels vots del total nacional o el 15% de les paperetes emeses a les circumscripcions on s'havien presentat.
Anar al contingut