Arhinmäki i un amic seu van pintar el grafiti en un mur ferroviari sota un pas elevat (Google)

Enxampen pintant un grafiti el regidor de Cultura de Hèlsinki i exministre

Paavo Arhinmäki, que no té intenció de dimitir, s'ha disculpat a les xarxes socials i ha dit que "ha estat una ximpleria"

Divendres passat al vespre, vigília de Sant Joan, festiu a Finlàndia, dos homes van acostar-se a un mur de sota un pas elevat de la capital, Hèlsinki. La ciutat té habilitats molts espais per pintar-hi grafitis legalment, però els dos homes, aficionats a aquesta forma d'art urbà, havien observat que en aquell mur, a tocar de la via per on circulen els trens de mercaderies que entren i surten del port, encara s'hi veien grafitis pintats anys enrere.

Sense que ningú els ho impedís, van pintar un grafiti amb lletres i uns blocs de pisos, que alguns experts diuen que sembla inspirat en obres de Nova York dels anys setanta.

L'obra, que ja ha estat esborrada, ha quedat immortalitzada en imatges publicades pel diari Ilta-Sanomat, el principal tabloide finlandès:


Van tardar dues hores a pintar el grafiti. I quan havien acabat i estaven a punt de fotografiar l'obra, uns vigilants van enxampar-los. Ara, la policia investiga aquesta acció com un acte de vandalisme i d'interferència amb el trànsit ferroviari, que van haver d'aturar temporalment.


Tinent d'alcaldia, exministre i excandidat a president

L'incident potser no hauria estat notícia si no fos que un dels autors de la pintada il·legal és Paavo Arhinmäki, tinent d'alcaldia de Hèlsinki i responsable municipal de Cultura i Lleure.

Paavo Arhinmäki en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons/Magnus Fröderbergnorden.org, CC BY 2.5 dk)

Més enllà de la capital, Arhinmäki, de 46 anys, és conegut a tot Finlàndia perquè entre 2011 i 2014 va ser ministre de Cultura i Esport.

Diputat entre 2011 i 2021 pel partit Aliança d'Esquerra, que va presidir entre 2009 i 2016, Arhinmäki també va ser candidat a les eleccions presidencials del 2012, en què va quedar sisè amb el 5,5% dels vots.

"Va ser una bestiesa per part meva i per part nostra", ha admès Arhinmäki en un missatge a Facebook.


"D'alguna manera em vaig deixar portar per la idea que podia pintar sobre aquests murs grisos que ja havien estat pintats i que no es veuen", ha explicat, abans de reiterar que "va ser una cosa completament irreflexiva. I més estúpida encara tenint en compte que hi ha parets sobre les quals està permès pintar".

Ell mateix recorda en el missatge que fa 15 anys que Hèlsinki va regular els espais on es pot pintar legalment, i que n'hi ha molts.

Més enllà de la disculpa, Arhinmäki no ha manifestat cap intenció de presentar la dimissió.


"Una actuació desconsiderada"

Ara per ara, la investigació policial no s'ha traduït en la presentació de càrrecs contra ell ni el seu acompanyant, que podrien haver de pagar una indemnització per danys i perjudicis.

De moment sí que se sap que la neteja del grafiti, que es va fer dilluns, ha suposat tres hores de feina --una més del que va costar pintar-lo-- i uns 3.500 euros, segons ha informat l'Agència d'Infraestructures de Transport de Finlàndia en declaracions a l'emissora pública YLE.

Del grafiti també se n'ha fet ressò el principal diari de Finlàndia i els països nòrdics, el Helsingin Sanomat:


L'incident ha generat controvèrsia entre la ciutadania, dividida entre les persones que retreuen a Arhinmäki la seva acció i les que el defensen.

L'alcalde de Hèlsinki, Juhana Vartiainen, ha admès que "l'actuació del tinent d'alcaldia Arhinmäki ha estat desconsiderada". En un comunicat enviat a l'agència AFP també diu que ha parlat amb Arhinmäki i que "ell comprèn la gravetat de la situació".

La ciutat de Hèlsinki, de gairebé 665.000 habitants, es gasta uns 650.000 euros l'any per eliminar grafitis il·legals.

ARXIVAT A:
Finlàndia
Anar al contingut