El monarca ha pres la decisió després de dos dies de consultes als partits (EFE/Mariscal)

El rei proposa Feijóo com a candidat sense tenir els vots necessaris per ser investit

El monarca s'ha decantat pel líder del PP després que Sánchez també s'ha ofert com a candidat

RedaccióActualitzat

Felip VI ha proposat Alberto Núñez Feijóo com a candidat a la investidura per formar govern a Espanya. D'aquesta manera, el líder del PP s'haurà de sotmetre a un ple d'investidura al Congrés dels Diputats, que encara no té data.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha estat l'encarregada d'anunciar públicament la decisió que el monarca li acabava de traslladar en una reunió en privat.

El cap de l'estat ha pres la decisió d'acord amb el resultat de la ronda de contactes que ha mantingut aquest dilluns i dimarts amb els líders de la majoria dels partits amb representació a la cambra.

En un comunicat, la Casa del Rei explica que el monarca s'ha decantat per Feijóo tenint en compte que el PP és el grup que va obtenir més escons a les eleccions generals, i havent escoltat també les opinions dels líders polítics que han passat per la Zarzuela. A més, recorda que tampoc no hi ha cap majoria alternativa suficient.

Tal com fixa la Constitució, el monarca era l'encarregat de decidir quin candidat proposava perquè se sotmeti a la votació del Congrés. 

En un tuit, Feijóo li ha agraït la decisió i ha assegurat que donarà veu als "més d'11 milions de ciutadans que volen canvi, estabilitat i moderació" amb un executiu que "defensi la igualtat de tots els espanyols".  

 

S'ho disputava amb Sánchez

Aquest dimarts, tant Alberto Núñez Feijóo com Pedro Sánchez han traslladat al rei la seva voluntat de presentar-se a la investidura. El candidat del PP ha explicat que treballa amb l'horitzó de governar en solitari.

De moment, té 172 vots assegurats: els 137 del PP, el d'UPN i el de Coalició Canària i els 33 de Vox, amb qui ha refet ponts després de la trencadissa en la votació de la presidència del Congrés.

Pedro Sánchez --que encara pot ser candidat més endavant, si Feijóo fracassa-- havia traslladat a Felip VI el seu convenciment que "les eleccions del 23 de juliol i la configuració de la mesa del Congrés han deixat clar que només hi ha una majoria possible: la majoria progressista liderada pel PSOE".

Pedro Sánchez també s'havia proposat com a candidat (Gustavo Valiente/Europa Press)

En la roda de premsa posterior a la reunió, l'actual president del govern espanyol s'ha anticipat a la possibilitat que el líder del PP acabés sent l'escollit, i ha afirmat que "si Feijóo vol estimbar-se, hi té tot el dret".

Els tempos del Congrés

Ara, la mesa del Congrés serà l'encarregada de convocar el ple d'investidura. Armengol ha avançat davant la premsa que, abans de triar dia, pensa parlar amb Feijóo per saber amb quin calendari treballa.

Ni la Constitució ni el reglament del Congrés estableixen cap termini sobre quan s'ha de celebrar el ple, però tot fa pensar que podria ser entre l'última setmana d'agost i la primera de setembre.

La decisió l'ha comunicat la presidenta del Congrés (EFE / J. P. Gandul)

Si Feijóo no obté la majoria absoluta de la cambra, al cap de 48 hores se celebrarà una altra votació. Aleshores, només caldrà obtenir una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

Si, finalment, el candidat no és investit, comença a córrer el calendari. Hi ha un termini de dos mesos perquè algun presidenciable sigui investit o, si no, les Corts es dissoldran automàticament i hi haurà una repetició electoral al cap de 54 dies.

En cas que el ple d'investidura se celebri durant la primera quinzena de setembre i s'hagin de repetir els comicis, la data de les eleccions caurà al voltant de les festes de Nadal.

ARXIVAT A:
Felip VIPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23JFrancina Armengol
Anar al contingut