Els productors de la Garrotxa començaran a denunciar els falsos fesols de Santa Pau per posar fi a l'intrusisme

Els productors de la Garrotxa començaran a denunciar els falsos fesols de Santa Pau per posar fi a l'intrusisme

Els productors de la Garrotxa començaran a denunciar els falsos fesols de Santa Pau per posar fi a l'intrusisme

ACN Santa Pau.-Els cultivadors de Fesols de Santa Pau estan decidits a combatre l'intrusisme que encara hi ha al mercat amb productes que utilitzen el nom d'aquesta Denominació d'Origen Protegida (DOP) sense ser-ho. En els últims mesos han enviat cartes a una quinzena d'empreses -la majoria de Catalunya- advertint-les que seran sancionades si no deixen de fer-ho i recordant-los que aquest és un producte protegit des del 2015. Algunes s'han compromès a no fer-ho més mentre que d'altres han demanat més temps per esgotar l'estoc que ja està a la venda. Des del Consell Regulador consideren que ha arribat el moment de passar a l'acció per posar fi a aquestes males pràctiques.

"A partir d'ara serem molt més estrictes", adverteix el president del Consell Regulador de la DOP Fesols de Santa Pau, Lluís Sunyer. Aquest cap de setmana han participat a la Fira Orígens d'Olot, on cada any aprofiten per donar a conèixer el producte i començar a vendre la nova collita. La d'aquest any és la segona que es comercialitza amb el segell de DOP. Els productors creuen que un any ha estat suficient perquè les empreses que fins ara utilitzaven el nom de 'Fesol de Santa Pau' de forma enganyosa deixin de fer-ho. Per si de cas, en els últims mesos, han enviat cartes a una quinzena d'empreses, la majoria de Catalunya però també d'altres indrets com ara Navarra o el País València, recordant-los què la DOP protegeix les llavors d'aquest llegum en les seves varietats tradicions, ja siguin seques, cuites i en conserva que s'hagin produït en terres volcàniques. Concretament, als municipis de Santa Pau, Castellfollit de la Roca, Olot, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts i Les Planes.A la carta, se'ls informa que "qualsevol operador pot ser envasador o elaborador del producte sempre que prèviament s'inscrigui i compleixi la normativa establerta". En cas contrari, adverteixen, seran sancionades tal com s'estableix a la llei 14\/2003 de qualitat agroalimentària. Segons aquesta norma, la protecció de les DOP inclou totes les fases de comercialització, incloent presentació, etiquetatge, publicitat i documentació comercial i comporta la prohibició de qualsevol informació falsa o enganyosa pel que fa a la procedència, origen, naturalesa o característiques essencials del producte en l'etiquetatge.Tampoc es poden utilitzar els noms de la DOP amb productes agroalimentaris que no tinguin dret a protecció encara que siguin noms traduïts a altres llengües o inclosos en expressions com ara estil, gust o imitació."És hora que el pes de la llei els caigui a sobre, perquè la protecció del producte no s'ha fet per fer bonic sinó perquè es respecti", afirma amb contundència Sunyer, que recorda que fa massa anys que el mercat està ple de falsos fesols de Santa Pau que s'aprofiten de la qualitat d'aquest llegum per vendre de forma enganyosa. I afegeix que "serà Consum qui haurà de començar la tramitació de les sancions que els facin arribar per activar el protocol en aquests casos". Bona resposta de la majoria d'empreses avisadesEl president del Consell Regulador de la DOP Fesols de Santa Pau explica que la resposta de les empreses a qui han enviat la carta ha estat en general positiva. En el millor dels casos, els han informat que deixaran de fer-ho i que a partir d'ara els encarreguen directament la cocció i envasat del producte (és el cas de tres empreses) mentre que d'altres s'han compromès a deixar de fer-ho però han demanat més temps per esgotar l'estoc, al·legant que no poden canviar un etiquetatge que ja està al mercat. Pel que fa a la previsió de les vendes, Sunyer explica que tot fa pensar que el producte d'aquesta nova collita també tindrà molt bona sortida. "Des que tenim la DOP, la demanda ha anat en augment i estem contents", assenyala el president del Consell Regulador. La collita d'enguany ha anat "força bé perquè el temps ha acompanyat" i la previsió és arribar a una xifra similar a l'any passat amb unes 50 tones. Els Fesols de Santa Pau es van començar conrear al segle XVIII i se'ls pot diferenciar perquè són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre els 18 i 30 grams per 100 llavors. Les varietats tradicionals protegides són Tavella brisa, Setsetmanera i Gra petit. El tret més característic però, és el seu gust, suau tot i conrear-se en terres volcàniques. A mitjans del 2015, es van convertir en el 20è producte català en aconseguir el segell de protecció europeu després d'anys de tramitacions.