Conferència de presidents autonòmics
Conferència de presidents autonòmics

Els presidents autonòmics del PP i el PSOE beneeixen les mesures de Rajoy a Catalunya

La presidenta balear i el president valencià, del PSOE, són els únics que discrepen i reclamen que cal una solució política

RedaccióActualitzat

Els presidents autonòmics del PP i el PSOE donen suport a les mesures preses pel govern de Mariano Rajoy per fer respectar la legalitat i davant del desafiament independentista a Catalunya.

Després de les detencions i els escorcolls a diveres conselleries que ha fet aquest dimecres la Guàrdia Civil a Catalunya, els presidents populars i socialistes han començat a manifetsar els seus suports a aquestes actuacions.

Les regions governades pel PP ha donat un suport sense fissures a la macrooperació policial que com ha dit la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, "es fa per complir la llei".

 

 

El president gallec, Alberto Núñez Feijoo en fa responsable el govern català.

"Totes les decisions de l'Estat de dret contribueixen a calmar els ànims, mentre que aquelles que son il·legals el que fan és  caldejar-los"

 

I demana "no treure de context" l'actuació de la policia o la Guàrdia Civil que assimilia a les actuacions que es fan en els casos de corrupció.

Els president de Múrcia, Fernándo López Miras i el de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, consideren que cal vedar "l'espectacle vergonyós" dels independentistes a Catalunya i apel·len al compliment de la legalitat i la Constitució respetivament.

Els presidents del PSOE

Entre els president socialistes, la d'Andalusia, Susana Díaz  ha fet una crida a la serenitat i la tranquil·litat però dona total suport a les mesures del govern de Rajoy a Catalunya.

"L'Estat té l'obligació de restablir la llei des del respecte escrupulós alñs òrgans judiciuals i als poders de l'Estat".

En la mateixa línia, l'aragonès Javier Lambán, ha aplaudit la resposta del govern espanyol davant la "fallida de l'Estat de dret" que suposa el que ha qualificat de "sedició de la Generalitat".

 

Els governs balear i valencià més crítics

 

 

En canvi, Francina Armengol, la presidenta de les Balears, s'ha mostrat crítica amb les detencions assegurant que "s'ha creuat una línia vermella" i demana una sortida política. Ha demanat seny i serenitat per evitar una "major ruptura social" a Catalunya.

"Davant d'aquest conflicte que és polític, no val  només una solució judicial o una solució policial. Això no és la sortida. La sortida davant d'un conflicte polític, és la política i en aquest cas, s'exigeix política en majúscules"

També ha apel·lat al seny el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig. La seva opinió és salomònica ja que considera que per reconduir la situació "només hi ha un camí: el de la llei i el diàleg". Puig ha repartit les responsabilitats entre els governs espanyol i català.

"La responsabilitat la té el govern de la Generalitat catalana, que ha fet passos endavant en l'incompliment de la legislació"

també ha retret a Mariano Rajoy que no hagi donat una resposta política a la situació.

Les discrepàncies d'Urkullu


El president del País Basc, Íñigo Urkullu ha mostrat la seva discrepància per les actuacions del govern espanyol a Catalunya.

"els poders de l'estat volen apagar un suposat foc tirant més llenya o gasolina"

 

I posa en dubte que s'estigui a temps d'una solució dialogada al conflicte que "estan portant això a un punt de no retorn"

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut