Pla curt d'una manera que porta el seu fill a l'escola bressol. Moment en què coneix per primera vegada l'educadora que tindrà cura d…
Pla curt d'una manera que porta el seu fill a l'escola bressol. Moment en què coneix per primera vegada l'educadora que tindrà cura de l'infant durant tot el curs. Imatge del 12 de setembre de 2017 (Horitzontal).

Els nens i nenes de la llar d'infants rural de Monistrol de Calders comencen el curs compartint espai amb l'escola

ACN Monistrol de Calders.-Primer dia per tothom: pels dos alumnes que aquest dimarts han començat a la llar d'infants rural l'Esqueix de Monistrol de Calders (Moianès), però també per la seva educadora, l'Iris. El nou espai és un mòdul prefabricat que ja hi havia instal·lat a l'interior de l'escola i que fins ara tenia altres usos, però que aquest curs ha pres forma de llar d'infants, amb taules i cadires per a nens i nenes d'un i dos anys i un reguitzell de joguines, pilotes i contes. Per primera vegada a Monistrol, tots els infants del municipi -des de la llar fins a sisè de Primària- compartiran espai. La iniciativa forma part d'una prova pilot de la Generalitat per unificar en un mateix indret tots els centres educatius del municipi i evitar trasllats innecessaris per a les famílies. L'escola, de 36 alumnes, incorpora aquest curs sis alumnes més d'un i dos anys. La directora de l'Escola l'Esqueix, Maite Juan, ha explicat a l'ACN que tot i que "no és fàcil" perquè no havien treballat anteriorment amb aquesta franja d'edat, volen que la integració sigui ràpida i aviat es converteixin "en un més de l'escola".

Fa tres anys el Govern va posar en marxa una prova pilot a les Terres de l'Ebre i Lleida que havia de permetre a diverses escoles rurals incorporar llar d'infants. L'objectiu de la iniciativa que impulsa el Departament, que s'anomena Pla experimental d'educació infantil de primer cicle en escoles rurals, és evitar que cap família hagi de traslladar el seu fill de 0 a 3 anys a una altra població per ser escolaritzat o, encara pitjor, deixar de viure al municipi per poder dur els seus fills a la llar d'infants. En el cas de Monistrol de Calders això tampoc era ben bé així, perquè el municipi ja diposava d'una escola bressol en un altre edifici. Tot i això, el baix nombre d'alumnes i el cost en un edifici independent, amb el pas del temps, podia posar en dubte la seva supervivència. Ara, tot i que l'escola bressol continua essent de titularitat municipal i és l'Ajuntament qui es fa càrrec del sou de l'educadora, la direcció pedagògica l'assumeix l'escola Esqueix.De moment, aquest curs l'escola bressol de Monistrol compta amb sis alumnes inscrits. Tanmateix, aquest dimarts al matí només dos d'ells han començat el curs. La resta, previsiblement ho faran en els propers dies, seguint l'adaptació escolar que els seus pares considerin oportuna. Segons ha explicat la directora, Maite Juan, la unificació d'espais implicarà "més comunicació" entre el grup de nens i nenes de l'escola bressol i els alumnes de la classe de P3, P4 i P5. Per exemple, segons Juan, els infants compartiran zona d'esbarjo i algunes activitats d'aprenentatge de manera conjunta, o també les sortides que es fan de manera setmanal per l'entorn del poble.La directora del centre ha assenyalat que l'adaptació és complexa, "però ens ho prenem com una part més de l'escola. Fins ara érem tres aules i ara en serem quatre". "Intentarem treballar plegats el màxim possible", ha apuntat. A banda de l'escola bressol rural l'Esqueix de Monistrol de Calders, a la Catalunya Central també s'ha posat en marxa un altre centre d'aquest tipus a Cabrera d'Anoia, l'Escola Cabrera d'Igualada, que se suma al Pla experimental d'educació infantil de primer cicle en escoles rurals que impulsa el Departament. En termes generals, a la Catalunya Central el curs escolar ha començat amb menys alumnes a infantil i primària i més a secundària. Tot i això, hi haurà un 6,3% més docents que el curs passat, en total seran 5.584.

Anar al contingut