Els mestres necessiten reaccionar ràpidament davant d'una reacció al·lèrgica d'algun alumne
Els mestres necessiten reaccionar ràpidament davant d'una reacció al·lèrgica d'algun alumne
Manresa

Els mestres es formen en al·lèrgies alimentàries

La població infantil és cada cop més al·lèrgica i els docents han de saber reaccionar amb rapidesa

RedaccióActualitzat

A les escoles es troben que cada vegada hi ha més alumnes amb al·lèrgies alimentàries, i una ràpida actuació dels mestres, en casos extrems, els pot salvar la vida. Fa temps que a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa s'imparteixen cursos per saber com actuar.

La Olga Conde és mestra de P3 de l'escola Sant Ignasi, de Manresa i un dels seus alumnes té una al.lèrgia alimentària greu a l'ou, els llegums i els fruits secs. Al menjador escolar, el nen ha tingut dues crisis i en una li van haver d'administrar adrenalina allà mateix perquè s'ofegava.

"A aquest nen se li nota de seguida la inflor de la cara i després comença a tenir dificultats respiratòries perquè tota la gola, la llengua, se li infla, i clar, no pots estar per mirar papers ni històries. Has de saber què has de fer ràpidament."

L'Olga ha fet un taller a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa per saber amb seguretat com actuar en un moment de molta tensió, en què la vida del nen corre perill.

"Ja sabem que la primera cosa que hem de fer és posar-li adrenalina, que és el que li salva la vida. I trucar immediatament al 112. No ens hi havíem trobat abans, però cada cop hi ha més nens amb al.lèrgia i a l'escola hem de saber reaccionar."

 

♦ Aquesta serà una de les pitjors primaveres dels últims vint anys per als al·lèrgics


A l'Hospital Sant Joan de Déu ja fa dos anys que fan aquests tallers per a professors, on expliquen com administrar l'adrenalina. Segons Santiago Nevot, cap de Maternoinfantil d'Althaia i especialista en al·lèrgies, també resolen el dubte legal que això genera. 

"El diagnòstic li estàs fent a la família, però el nen té un entorn, té una vida social i el seu treball quin és? L'escola. Doncs home, hem d'anar a l'escola. Perquè allà també estigui segur i els pares tinguin la tranquil·litat que els mestres coneixen les reaccions al.lèrgiques. I, si cal, una administració d'algun medicament, encara que ells, per llei, no haurien de fer-ho, no poden negar mai l'auxili a un nen que està en una situació greu."

Les al.lèrgies de tot tipus no han fet més que augmentar. Fa 20 anys en patia alguna un 20% de la població. Actualment, ja és més del 30%.

 

Anar al contingut