Barcelona

Els experts xifren en 34.000 euros l'estalvi de comprar un pis abans del 2013, amb el nou IVA i sense deduccions

El tipus d'IVA per la compra d'un pis passa del 4% al 10%. Aquest canvi, però, no entra en vigor fins al 2013. Comprar abans o després pot suposar una gran diferència. De mitjana, més de 34.000 euros.

RedaccióActualitzat
Els tentacles de les mesures d'ajust econòmic del govern espanyol arriben també a la compra d'habitatge. En concret, el tipus d'IVA que grava l'adquisició d'un pis passa del 4% al 10%. A més, la deducció de l'IRPF per la compra desapareix.

La data clau és l'1 de gener del 2013. Aquell dia entraran en vigor les dues mesures. Comprar abans o després pot suposar una gran diferència. De mitjana, més de 34.000 euros.

L'economista i director de la Consultora Horizone, Julio Gil, ha calculat que els que contractin una hipoteca mitjana (99.600 euros) a un tipus d'interès mitjà (4%) i una durada mitjana (21 anys) s'estalviaran 23.469  euros de mitjana al llarg de la durada del préstec gràcies a la deducció. A aquesta xifra cal afegir-hi el fet que, per adquirir un habitatge mitjà (180.000 euros), l'estalvi en el pagament de l'IVA és d'uns 10.800 euros en cas de fer la compra abans del 2013.

En total, 34.269 euros d'estalvi. I això que parlem sempre de mitjanes. Unes mitjanes que semblen molt lluny de la realitat si es pensa en el mercat català. Per fer un exercici més realista, es pot parlar d'un habitatge d'uns 300.000 euros, amb una hipoteca pel 80% del preu (240.000 euros) a un tipus mitjà i un termini de 35 anys. Llavors l'estalvi és de 47.325 euros en la deducció al llarg de la vida del crèdit i d'uns 18.000 euros en el pagament de l'IVA.

En aquesta situació, els experts auguren que la venda de pisos experimentarà un repunt en l'últim trimestre de l'any. Un efecte crida abans del que Gil anomena una "gran depressió" en els primers mesos de 2013.

El sector, resignat

Tot i aquests canvi, el sector de l'habitatge sembla resignat. El president del grup que uneix les principals immobiliàries, el G-14, Fernando Rodríguez-Avial, assegura que "eliminar la desgravació o augmentar l'IVA no ajuda", però apunta que "el problema és la falta de finançament".

El director d'estudis del portal immobiliari Idealista.com, Fernando Encinar, fins i tot considera necessari eliminar la deducció per compra d'habitatge. A més, destaca l'oportunitat que tenen els propietaris d'ajustar els preus per intentar vendre les seves cases abans de final d'any.

També el director general de Pisos.com, Miguel Ángel Alemany, considera que les mesures "es veien venir" i apunta que la deducció "té un pes més psicològic que monetari". Tot i això, reconeix que hi haurà "un refredament inevitable del mercat".

Alemany ha recordat que davant del tipus del 4% que s'aplicava fins ara a la compra d'habitatge a Espanya, en altres països de la Unió Europea es grava l'adquisició de cases amb un 20%, com és el cas d'Alemanya o el Regne Unit.
Anar al contingut