Sharm al-Sheikh

Els EUA i Síria rebaixen la tensió amb una reunió d'alt nivell a la cimera sobre l'Iraq

Els Estats Units i Síria, enemics declarats, han protagonitzat la conferència internacional sobre l'Iraq a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh. Washington i Damasc han rebaixat la tensió amb una reunió entre la secretària d'Estat nord-americana, Condolezza Rice, i el seu homòleg sirià, Walid al-Muallem. A la trobada, Rice ha demanat a Síria que cooperi en la seguretat i estabilitat de l'Iraq, un discurs que es distancia de l'habitual acusació de permissivitat amb els terroristes. Al-Muallem, de la seva banda, ha reclamat una millora de les relacions bilaterals i que no s'interroguin els responsables de Síria per la mort de l'exprimer ministre libanès, Rafiq Hariri.

Actualitzat

Síria és un dels països que el president dels Estats Units, George Bush, va inscriure en l'anomenat eix del mal.


La Casa Blanca fa mesos que acusa el govern de Damasc de no fer prou per impedir que presumptes terroristes s'infiltrin a l'Iraq a través de les seves fronteres. És més, els Estats Units consideren que Síria no només podria estar afavorint i fomentant el terrorisme a l’Iraq, sinó també en altres punts del Pròxim Orient.

En concret, es creu que Damasc s’estaria ficant massa en els assumptes del Líban en armar i finançar el grup xiïta Hezbollah i, per últim, que exerciria una influència negativa a Palestina en donar suport sistemàticament als grups més oposats al procés de pau amb Israel.

És per això que la reunió d'aquest dijous s'ha considerat tot un gest de distensió, pel canvi de discurs. L'últim responsable nord-americà que es va reunir amb un dirigent de Síria va ser l'exsecretari d'Estat adjunt, Richard Armitage. Això va ser el gener del 2005.

La reunió EUA-Síria no ha estat l'única d'una conferència eclipsada pels contactes extraoficials. La ministra d'Afers Estrangers britànica, Margaret Becket, s’ha entrevistat amb el seu homòleg iranià i ha constatat “el mutu convenciment de la possibilitat de millorar les relacions bilaterals”.

La trobada ha tingut lloc després de la greu crisi que va provocar la detenció de 15 soldats britànics per part de l’Iran en aigües del Golf Pèrsic. Al marge de l’optimisme de Becket, fonts de la seva delegació han assegurat que la ministra ha deixat clar que hi ha “un abans i un després” del captiveri dels soldats.

Aquestes reunions han deixat en un segon terme la qüestió iraquiana. Al final s’ha condonat un deute de 30.000 milions de dòlars, lluny dels 140.000 que es proposava el govern de Nuri al-Maliki.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut