Tropes dels Estats Units a l'Afganistan (Reuters)
Tropes dels Estats Units a l'Afganistan (Reuters)
Estocolm

Els Estats Units gasten més d'un terç de la despesa militar al món

Ho recull l'Institut Internacional d'Estudis per a la Pau d'Estocolm, que informa que la despesa mundial en armes ha pujat mig punt el 2016 i s'enfila als 1,57 bilions d'euros

RedaccióActualitzat

La despesa militar mundial va pujar l'any passat gairebé mig punt -un 0,4%- en relació amb el 2015. I es va situar en els 1,57 bilions d'euros, segons l'Institut Internacional d'Estudis per a la Pau d'Estocolm (SIPRI). Aquesta organització independent sobre la recerca de la seguretat global assenyala que l'augment va ser general, inclosos els Estats Units, que acumulaven cinc anys de reducció de la inversió en armes per la crisi econòmica i la retirada de tropes de l'Afganistan i l'Iraq.

El govern nord-americà, amb el 36% de la despesa militar total, supera de llarg els seus immediats perseguidors. Gasta el triple que la Xina, el segon del rànquing, que és el país amb un augment percentual més alt en l'última dècada. Els Estats Units dediquen nou vegades més de diners en el seu pressupost que Rússia, el tercer de la llista. Moscou ha superat l'Aràbia Saudita. El SIPRI subratlla que els 15 principals països inversors en armament el 2016 van reunir el 81% de la inversió total.

Després de cinc anys seguits de reduccions per la crisi econòmica i la retirada de tropes a l'Afganistan i l'Iraq, Washington va pujar la seva inversió en armament un 1,7% l'any passat (611.000 milions de dòlars, uns 569.000 milions d'euros). Aquesta xifra podria augmentar aquest any ja que Donald Trump va anunciar a finals de febrer que volia un increment de 54.000 milions de dòlars, un 9% més, en el pressupost de Defensa.

Darrere dels Estats Units, la Xina, Rússia i Aràbia Saudita figuren l'Índia, França el Regne Unit, el Japó, Alemanya i Corea del Sud. La inversió militar a Europa - el 20% del total- va pujar un 2,8% l'any passat. Fora dels deu primers, Itàlia ha incrementat un 11% les despeses en Defensa.

Anar al contingut