Deixalles recollides en un cistell, amb l'Everest al fons.
Deixalles recollides en un cistell, amb l'Everest al fons. (Foto: Reuters)
Katmandú

Els escaladors que pugin l'Everest hauran de baixar amb vuit quilos de deixalles

Per poder pujar A l'Everest caldrà baixar-ne vuit quilos d'escombraries. Aquesta decisió l'ha presa el govern del Nepal per reduir la gran quantitat de residus que s'hi abandonen i transmetre a la població mundial els seus esforços per netejar el cim de la Terra. El govern vol que els alpinistes assumeixin la responsabilitat de mantenir neta la muntanya, batejada com l'abocador més alt del món.

RedaccióActualitzat

Els muntanyencs que pugin l'Everest hauran de baixar vuit quilos d'escombraries, segons ha decidit el govern nepalès. Aquesta nova regulació pretén netejar la muntanya que ha estat batejada com l'abocador més alt del món a causa de la gran quantitat de residus que s'hi abandonen. Les autoritats de Katmandú volen transmetre d'aquesta manera els esforços que fan per mantenir neta la serralada de l'Himàlaia.

Un portaveu del govern del Nepal apunta que "cada muntanyenc té la responsabilitat de netejar l'Everest". Aquesta mesura entra en vigor en aquesta temporada d'escalada, que comença aquest mes i acaba al maig.

Les autoritats del país calculen que cada alpinista genera uns sis quilos d'escombraries sense tenir en compte les ampolles d'oxigen i els residus humans. Fonts del govern nepalès assenyalen que "alguns poden crear menys escombraries, però hauran de complir amb la seva quota, fins i tot si això suposa que han de recollir residus que ja són allà".

Prop d'un miler de muntanyencs pugen l'Everest cada any, incloent-hi els xerpes nepalesos. El govern estima que la nova regulació permetrà que es recullin uns 6.500 quilos de residus. Entre les restes que s'acumulen a la muntanya hi ha ampolles d'oxigen i gas, llaunes de menjar, ampolles i tendes de campanya.

Els alpinistes hauran d'entregar les deixalles que baixin als funcionaris del govern que hi haurà al campament base, a 4.800 metres d'altura. La nova mesura representa un pas endavant en relació amb l'antiga regulació, que establia que els escaladors havien de baixar només les seves escombraries i que sancionava amb 400 dòlars l'incompliment de la norma. Fins ara, els residus biodegradables es cremaven a prop de l'Everest i els no biodegradables havien de ser transportats a Katmandú pels escaladors.

Anar al contingut