Barcelona

Els animalistes es marquen ara com a objectiu la prohibició dels correbous

Els animalistes tornen a la feina després d'un diumenge de celebració. Han aconseguit que el que van iniciar amb una recollida de signatures es converteixi en una realitat: la prohibició de les corrides de toros. Ara, però, se centren en un nou objectiu: acabar amb els correbous. Argumenten que els embolats i els enllaçats són tan cruels com les corrides i anuncien una campanya perquè la societat catalana es conscienciï davant del patiment d'aquests animals. La directora d'AnimaNaturalis, Aïda Gascón, diu al 324.cat que tenen proves que s'incompleix la normativa a les Terres de l'Ebre. De moment, descarten repetir una iniciativa legislativa popular (ILP).

Actualitzat
Les corrides de toros a Catalunya ja són història. Aquest diumenge es va posar punt final a un procés que va començar com una ILP. El 2010 se n'assolia la prohibició al Parlament i el 25 de setembre s'ha certificat la mort dels toros.

Els animalistes van brindar amb cava davant la Monumental en l'última corrida de la història catalana. Un cop païda l'eufòria, es marquen nous objectius. Fa mesos que treballen en l'abolició dels correbous, que van quedar intactes de l'ofensiva sobre les curses de braus.

Els animalistes asseguren que els correbous són igualment de cruels que la mort del brau a la plaça. La directora d'AnimaNaturalis, Aïda Gascón, explica que les corrides són més violentes però que "en els embolats i enllaçats també pateix l'animal". Per això avisa: "Els correbous són la següent lluita."

Sense ILP

En declaracions al 324.cat, Gascón ha reconegut que la societat catalana encara no està prou conscienciada per promoure una recollida de signatures per demanar la prohibició dels correbous.

Gascón recorda que els correbous són una tradició arrelada a les Terres de l'Ebre. Admet que allà "ningú vol que es prohibeixin" i per això no es plantegen una via política. De moment, l'estratègia dels activistes a favor dels drets dels animals passa per madurar el rebuig de la societat.

Vídeos de denúncia

Una de les primeres accions dels animalistes es presentar una denúncia per les irregularitats en la celebració dels correbous. El Parlament català va regular la tradició i va imposar que no es podia maltractar els animals. Gascón assegura que tenen vídeos que demostren que no s'està complint la norma.

Els animalistes han gravat imatges a diversos pobles de les Terres de l'Ebre, a Sant Carles de la Ràpita, Camarles i l'Aldea, entre d'altres. Denuncien pressions i amenaces dels aficionats als correbous, que no volen que es facin públiques algunes imatges.

Els animalistes ja tenen en marxa un web on demanen l'abolició dels correbous. Fan servir fins i tot arguments econòmics. Asseguren que, segons la Fundació Altarriba, les administracions gasten 564 milions d'euros en subvencions per a diferents festes i activitats relacionades amb els bous.

Pendents del Constitucional

Les corrides són història sempre que no prosperi alguna de les iniciatives per revocar la decisió de la cambra catalana. El PP va presentar un recurs al Tribunal Constitucional que encara està pendent de resolució. La líder dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, està convençuda que els donaran la raó. Una opinió que comparteixen alguns polítics del PSOE.

Gascón reconeix que estan preocupats pel sentit de la sentència. Temen també que la victòria del PP en les eleccions espanyoles del 20 de novembre pugui comportar algun canvi legislatiu que blindi les corrides de toros i les faci tornar a Catalunya.
Anar al contingut