Foto històrica de la seu del Banc d'Espanya a Madrid (Foto: Banc d'Espanya)
Seu del Banc d'Espanya a Madrid (Foto: Banc d'Espanya)
Madrid

El Tresor adjudica més de 2.400 milions en bons a l'interès més alt des de 2008

El Tresor Públic ha adjudicat 2.468 milions en bons a tres anys i amb un interès marginal del 3,7%, el més alt des del setembre de 2008. Ja es temia que la situació en què es troba el deute espanyol, la pitjor des de gairebé quinze anys, castigat pels inversors, obligués l'Estat a elevar l'interès a nivell de la tardor de fa dos anys. En la subhasta d'aquest dijous, la primera de les cinc que té pendents el Tresor aquest mes, les entitats han demanat més de 5.500 milions d'euros, xifra molt per sobre de l'import màxim establert, 2.750 milions, dels quals finalment se n'han adjudicat 2.468.

Actualitzat
L'interès del deute s'ha disparat pel temor dels mercats al contagi de la crisi irlandesa, que ha elevat fins a màxims que no s'assolien des de 1996 la prima de risc del deute espanyol, que es mesura amb el diferencial entre el bo espanyol a deu anys i l'alemany al mateix termini. 

Després d'experimentar en els mesos d'estiu un cert alleugeriment en l'interès aplicat a les seves emissions de deute -gràcies als bons resultats que els bancs espanyols van aconseguir en les proves d'estrès a les quals es van sotmetre al juliol- el possible contagi de la crisi irlandesa ha tornat a posar en qüestió les possibilitats de recuperació de l'economia espanyola.

D'aquesta manera, amb alguna excepció, en pràcticament totes les subhastes de deute celebrades al setembre, octubre i novembre, el Tresor s'ha vist obligat a apujar-ne l'interès, de manera que s'han elevat substancialment els costos de finançament.

Els experts ja havien indicat que l'única cosa que podia evitar que Espanya hagués d'apujar un altre cop l'interès dels seus bons seria un anunci per part del consell de govern del Banc Central Europeu, que aquest dijous té reunió mensual. Els mercats donen per fet que el regulador anunciarà alguna mesura que contribueixi a injectar liquiditat en el mercat i alleugi les tensions en el deute sobirà dels països perifèrics. La subhasta, però, s'ha fet abans de la reunió del BCE.
Anar al contingut