Katmandú

El terratrèmol del Nepal podria haver causat 10.000 morts, segons el primer ministre

Es creu que el balanç definitiu arribarà als 10.000 morts i gairebé 11.000 ferits, i el govern ha ordenat cremacions massives dels cadàvers per evitar epidèmies

RedaccióActualitzat

El terratrèmol del Nepal podria haver provocat 10.000 morts, segons ha assenyalat el primer ministre del país, Sushil Koirala. De moment, l'últim balanç oficial és de més de 5.000 morts i 10.900 ferits, segons el balanç fet públic pel Centre Nacional d'Operació d'Emergència. Koirala ha reconegut que el país necessitarà molta ajuda. Ara, una de les prioritats és aconseguir tendes, perquè molta gent està dormint al carrer. El primer ministre, que avui farà un discurs a la població, també ha dit que serà un gran sacrifici econòmic l'atenció i rehabilitació dels ferits que ha causat el sisme.

Les Nacions Unides ha informat que, dels 28 milions de persones que viuen al Nepal, 8 milions estan afectades. L'objectiu principal, segons l'ONU, és fer arribar aliments a prop d'un milió i mig de persones. Sobre el terreny, l'ONG Save the Children tem que el balanç de víctimes mortals augmenti quan els equips de rescat puguin accedir a les zones incomunicades. Els ferits no poden ser atesos en condicions. Fan falta medicaments, mantes i, sobretot, aigua potable. També calen més refugis, i, davant d'aquesta situació, les autoritats locals estan desbordades, i no poden afrontar l'estat d'emergència. Demanen ajuda internacional, que arriba amb dificultats perquè l'aeroport de la capital, Katmandú, està col·lapsat.

El que sí que ha acabat és l'evacuació dels campaments més pròxims al cim de l'Everest. Els països també intenten evacuar els seus ciutadans. En les últimes hores, més d'un centenar d'espanyols han arribat a Nova Delhi en dos vols. El primer era un avió comercial que arribava de matinada, amb 37 evacuats. L'altre, un aparell de les forces armades, arribava a l'Índia unes hores més tard, amb 90 persones. A l'aeroport de Katmandú encara queden uns 80 espanyols més que arribaran a l'Índia a primera hora de la tarda. Després, tots seran repatriats en diversos vols.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut