Washington

El sou de la nòvia de Paul Wolfowitz desferma una polèmica interna al Banc Mundial

El president del Banc Mundial, Paul Wolfowitz, s'ha vist immers en un escàndol dins la institució. S'ha sabut que la seva actual parella, Shaha Ali Riza, que havia treballat al Banc Mundial, continua cobrant un sou d'aquest organisme. Riza va deixar el càrrec que hi tenia quan Wolfowitz va accedir a la presidència del Banc Mundial, ara fa dos anys, i es va fer pública la seva relació. Va ser destinada a la secretaria d'Estat dels Estats Units i, just abans de plegar, Riza va ser ascendida, amb el consegüent augment de sou, que l'any següent es va tornar a veure incrementat. El sou que cobra supera en 7.000 dòlars el de Condoleezza Rice.

Actualitzat
Shaha Ali Riza, ciutadana britànica d'origen libanès i criada a l'Aràbia Saudita, treballava de relacions públiques en el Departament de l'Orient Mitjà i el Nord de l'Àfrica. La política del Banc Mundial prohibeix que les parelles se supervisin entre si o tinguin el mateix rang d'autoritat. Per això, quan Paul Wolfowitz va ser nomenat per dirigir l'organisme, ella va haver de renunciar al seu càrrec. La seva relació amb Wolfowitz es remunta a cinc anys enrere.

El seu nou destí va ser al Departament d'Estat, on va arribar-hi el setembre del 2005, just l'endemà de ser ascendida en l'organigrama del Banc Mundial, amb el seu corresponent augment de sou, que va ser de 47.000 dòlars. Aquest organisme multilateral continua pagant els honoraris a Riza i el 2006 va tornar a concedir-li un altre augment, aquesta vegada de 13.590 dòlars. A final d'any, Riza s'embutxaca 193.590 dòlars, ni més ni menys que 7.000 dòlars més que la responsable màxima del seu departament, Condoleezza Rice.

Segons un alt funcionari del Banc Mundial, és bastant comú que funcionaris del Banc Mundial obtinguin una missió fora i continuïn cobrant de l'organisme. D'aquesta manera, els coneixements adquirits al Banc són una aportació a la nova feina i, al mateix temps, quan la persona torna també comparteix el que ha après en el nou destí.

En aquest cas, però, l'Associació de Treballadors del Banc Mundial creu que les condicions de Riza, tant pel que fa a la promoció com als augments de sou, "han transgredit de forma onerosa les normes", i això ha estat rebut amb consternació, preocupació i indignació entre els treballadors. Per ara, Paul Wolfowitz no ha emès cap reacció oficial.
Anar al contingut