Madrid

El Senat insta el govern central a solucionar els problemes de Rodalies a Barcelona i a executar les inversions previstes

El Senat ha aprovat aquest dimarts una moció conseqüència d'una interpel·lació presentada pel Grup Parlamentari de CiU, que instava el govern central a donar una "immediata" solució a la "problemàtica" en el servei de trens de rodalies de Barcelona, així com a executar les inversions previstes en el Pla Director d'Infraestructures que regeix el transport metropolità català. La iniciativa s'ha aprovat amb el suport de PP, ERC, PNB, Coalició Canària, el Grup Mixt i, lògicament, CiU. El PSOE ha estat l'únic grup que hi ha votat en contra.

Actualitzat

La moció també insta el govern espanyol a incloure en els Pressupostos Generals per a l'any 2007 les partides d'inversió en infraestructures ferroviàries que el Ministeri de Foment tenia compromeses a realitzar abans de l'any 2005. Segons la moció, això permetria iniciar l'ampliació de la capacitat del tram Barcelona-Mataró, el desdoblament de la via entre Arenys de Mar i Tordera i la supressió dels passos a nivell per soterraments en l'actual traçat per Figueres.

De la mateixa manera, possibilitaria també convertir íntegrament la línia El Papiol - Mollet del Vallès per al servei de viatgers, iniciar el desdoblament de la via entre Barcelona i Vic (en el tram Montcada - La Garriga), renovar les línies Barcelona - Manresa - Lleida, Vic - Puigcerdà i Reus - Móra d'Ebre, a més de construir nous aparcaments i realitzar un pla de millora d'estacions.

A través d'aquest text, la cambra alta manifesta, també, la seva "preocupació" per la "persistència de situacions anòmales" en el servei de Rodalies de Barcelona, que ocasionen "greus disfuncions en la mobilitat de centenars de milers de ciutadans", una cosa que "no pot imputar-se a una casual successió d'excepcionalitats", sinó a una inversió "insuficient" en les infraestructures i els trens i a una gestió "llunyana i obsoleta" del servei.

La moció també demana que es procedeixi al traspàs a la Generalitat dels serveis de transport de viatgers amb origen i destinació en territori català, "tal com estableix l'article 169 de l'Estatut" i que tingui dotacions econòmiques suficients per poder resoldre els "dèficits existents".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut