Un cartell de pisos en venda i lloguer en un balcó.
Al conjunt de l'Estat, a l'agost es van constituir 15.000 crèdits hipotecaris.
Barcelona

El preu de l'habitatge nou cau un 3,7% a Barcelona durant el 2010

El preu de l'habitatge nou a la ciutat de Barcelona es va situar en 5.242 euros per metre quadrat al final del 2010, retrocedint un 3,7% en un any, segons recull l'Informe Econòmic Anual de l'Ajuntament de Barcelona. L'Ajuntament reconeix a l'informe que és difícil trobar habitatges nous al mercat lliure per menys de 250.000 euros.

Actualitzat
Comprar un habitatge nou a Barcelona costava de mitjana l'any passat 521.420 euros, encara que en districtes com Les Corts el preu va escalar fins a 1,46 milions d'euros -per la incidència de l'exclusiu barri de Pedralbes-, mentre que a Horta-Guinardó no va superar els 350.000 euros de mitjana.

Aquests contrastos en l'habitatge nou es tradueixen també en la superfície mitjana construïda a les noves edificacions: Horta-Guinardó (83 metres quadrats) i Ciutat Vella (83,4) ofereixen els habitatges de menor superfície mitjana, molt lluny de Les Corts (153,8) i Sarrià Sant Gervasi (139,3). "Les dades mostren l'actual polarització entre barris amb renda elevada i els que estan clarament per sota de la mitjana", apunta l'informe.

El document també reflecteix l'ombra de la crisi de la construcció, ja que hi ha barris amb una "escassa" oferta d'obra nova, i fins i tot alguns no tenen promocions noves ofertes des del mercat lliure d'habitatge. En concret, entre juliol i desembre del 2010, les empreses van oferir 223 promocions, que van sumar un total de 4.793 habitatges de nova planta posats en venda i amb una mitjana de 5,2 plantes per construcció.

L'habitatge de segona mà, amb un retrocés de preu molt més homogeni entre districtes i barris, va caure un 2,4% i va situar el seu preu mitjà en 356.135 euros, més de trenta punts per sota dels habitatges de nova construcció.

El lloguer, sortida als habitatges que no es venen

La certa tendència a la baixa dels preus es va repetir al mercat del lloguer, encara que marcat per un alt dinamisme d'oferta i demanda. Van augmentar els contractes signats en aquest mercat i van créixer els pisos que es van posar de lloguer, a causa de la gran quantitat d'habitatges que no aconsegueixen vendre's i per als quals els seus propietaris busquen alternatives. El preu dels contractes de lloguer va registrar una mitjana de 1.023 euros al mes, fet que suposa una contracció de l'1,6%.

Els lloguers més cars es van concentrar a Sarrià-Sant Gervasi (1.277,6 euros), Les Corts (1.209,1), l'Eixample (1.128,3) i Gràcia (1.021,5), i els més barats a Nou Barris (845) i Horta-Guinardó (878). La gran majoria d'habitatges són pisos de dues i tres habitacions; els habitatges de més de tres habitacions i els àtics són una oferta "residual" a la ciutat.

"A Barcelona, on hi ha una demanda potencial elevada d'habitatge principal, i malgrat una certa millora, el preu dels habitatges mesurat en anys d'ingressos familiars continua estant molt per sobre que el vigent abans del bienni 2000-2001", apunta l'informe.
Anar al contingut