El PP tornaria a guanyar les eleccions i Cs pujaria a la tercera posició, segons el CIS

L'enquesta indicaria la tendència a la baixa de PP, PSOE i Podem davant l'ascens de Ciutadans

Actualitzat

El Partit Popular continua a la baixa i Ciutadans retalla distàncies al PP i al PSOE. És el que es desprèn de l'última enquesta del CIS, feta pública aquest dilluns.

Si ara es fessin eleccions al Congrés dels Diputats, els populars serien el partit més votat, però perdrien suports respecte a l'últim baròmetre del mes d'octubre.

El PSOE també baixa, però menys. En canvi, Ciutadans recupera posicions i passa al davant de Podem i les seves confluències. El partit d'Albert Rivera es queda a menys de tres dècimes de la formació de Pedro Sánchez.

A Catalunya, tots els partits augmenten la intenció de vot. En Comú Podem tornaria a guanyar unes eleccions generals a Catalunya. I Esquerra Republicana seria el partit que milloraria més els resultats percentualment, seguit del PDeCAT, també a l'alça.

 

 

La valoració dels líders

Pel que fa a la valoració dels líders de les formacions polítiques, l'enquesta del CIS indica que Albert Rivera seria el líder amb més bona valoració, seguit de Pedro Sánchez i Xavier Domènech. Rivera, Sánchez i Tardà serien els únics que millorarien la seva nota respecte a l'anterior enquesta.

 

El CIS del novembre

En l'enquesta que el CIS publicava el mes de novembre passat, ja s'indicava que Ciutadans podia superar Podem i apropar-se al Partit Popular.

De fet, explicava que el PP, tot i baixar, seguiria guanyant les eleccions amb un 28 per cent dels vots si es fessin eleccions en aquell moment. El PSOE quedaria en segona posició amb el 24,2%, Podem repetiria com a tercera força amb el 18,5% i Ciutadans, com a quarta amb el 17,5%. ERC obtindria un 2,6% i el PDeCAT, un 1,6%.

L'enquesta, però, es va fer abans de l'aplicació del 155 i la dissolució del Parlament, durant la primera quinzena d'octubre.

Ciutadans era l'única formació que pujava en intenció de vot.

El CIS sobre el 21D

L'enquesta d'intenció de vot d'aquest dilluns és la primera de les enquestes del CIS publicades des de les eleccions del 21D. Aleshores, l'enquesta Centre d'Investigacions Sociològiques deia que Esquerra i Ciutadans es disputarien la victòria de les eleccions del 21D a Catalunya. El sondeig recollia un empat tècnic entre ERC (32 escons) i Ciutadans (31-32). En percentatge, però, Ciutadans superaria en dos punts els republicans.

Els resultats finals del 21D van variar força. Ciutadans va obtenir 36 escons, JuntsxCat 34, i ERC es va quedar amb els 32 que sí que pronosticava l'enquesta.

ARXIVAT A:
PPCsUnides PodemEleccionsPSOEERCPDeCAT
Anar al contingut