El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban
El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban

El PNB vota a favor els pressupostos "per responsabilitat" tot i la vigència del 155

Aitor Esteban assegura que té el "coneixement" que la formació de govern i l'aixecament del 155 "és imminent"

Actualitzat

L'Euskadi Buru Batzar, la direcció del PNB, ha decidit votar "sí" als Pressupostos Generals de l'Estat "per responsabilitat". Poc després de l'anunci, el portaveu dels nacionalistes bascos al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha dit que un avançament electoral com a conseqüència d'una absència de pressupostos obriria "escenaris molt preocupants" a l'estat espanyol, però també a Catalunya i el País Basc.

A més, Esteban s'ha mostrat esperançat pel que fa a la situació catalana i ha assegurat que la retirada de l'article 155 a Catalunya és "imminent":

"La conformació d'un govern sense cap defecte que es pugui al·legar i, per tant, faci efectiu l'aixecament automàtic del 155 és imminent. És qüestió de poc temps. I no ho dic a la lleugera, ho dic amb coneixement de causa."

En un comunicat, l'Euskadi Buru Batzar insisteix que, en els darrers temps, han manifestat la seva "negativa a negociar els PGE si l'article 155 seguia en vigor a Catalunya" i que això era, per ells, "una qüestió de principis".

"Per principi de responsabilitat, enteníem i entenem que el responsable amb Catalunya, però també amb l'autogovern d'Euskadi, era i és actuar de contrapès a l'Estat per contribuir a l'aixecament del 155."

"No ha estat fàcil"

Esteban ha defensat que, amb el vot favorable als comptes, el PNB manté la seva "capacitat d'influència". Els nacionalistes bascos defensen que han contribuït "decisivament" en alguns elements dels comptes públics, entre els quals ha destacat la pujada generalitzada de les pensions. Tot i això ha admès que la decisió "no ha estat fàcil" de prendre.

Durant els últims mesos, els nacionalistes bascos havien condicionat en diverses ocasions el seu suport als pressupostos a la retirada de l'article 155 a Catalunya. Aquest dilluns, els nacionalistes bascos van anunciar que esperarien fins a "l'últim minut" per intentar arribar a un acord sobre els comptes públics.

ARXIVAT A:
Article 155
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut