Iñigo Urkullu (Reuters)
Iñigo Urkullu (Reuters)
Vitòria

Euskadi inclou el dret a decidir en un futur estatut, el dia que el PNB salva Rajoy

El PNB i Bildu van aprovar que un nou estatut impedeixi que l'estat espanyol pugui intervenir l'autonomia

RedaccióActualitzat

El mateix dia que a Madrid votava a favor dels pressupostos del PP, al Parlament de Vitòria, el PNB aprovava, juntament amb Bildu, que el futur nou estatut d'autonomia basc inclogui, al seu preàmbul, la nacionalitat basca, el dret a decidir, i una relació bilateral amb l'estat espanyol basat en el principi d'igualtat política.

L'esborrany, elaborat per Bildu, servirà de base perquè els grups parlamentaris treballin en la redacció del nou estatut. La proposta de preàmbul també estableix el blindatge de l'autogovern per evitar la intervenció de l'Estat. En aquest sentit, proposa que l'Estat no pugui suspendre unilateralment normes ni intervenir l'autonomia, com passa ara amb el 155 a Catalunya.

També fixa que les institucions basques puguin regular i gestionar consultes i referèndums, i que puguin decidir establir relacions amb altres territoris d'Euskal Herria, i quines relacions volen tenir amb l'estat espanyol i altres espais polítics internacionals.

Algunes d'aquestes propostes, com la bilateralitat amb Madrid, ja estaven incloses en l'anomenat Pla Ibarretxe, tombat al parlament espanyol l'any 2003.

El PP basc ha qualificat el document d'"inquietant", tot i reconèixer que es tracta del preàmbul, que no té una dimensió jurídica. A Podem han acusat el PNB de voler blanquejar els seus pactes amb el PP. I els socialistes bascos hi veuen punts "inadmissibles".

Anar al contingut