Beirut

El Líban demana l'ajuda de la comunitat internacional per aturar l'ofensiva israeliana

El primer ministre del Líban, Fouad Siniora, ha fet una crida a la comunitat internacional perquè intervingui en el conflicte al Pròxim Orient de manera immediata. Siniora vol que s'acabi el setge contra el seu país després que, segons ha dit, vuit dies d'atacs ininterromputs s'han saldat amb 300 libanesos morts i mig milió de desplaçats. Les instàncies a la comunitat internacional també han vingut de Jordània, on el rei Abdullah II, ha reclamat als EUA que faci servir la seva influència amb Israel per aconseguir un alto el foc.

Actualitzat
El conflicte al Pròxim Orient ha arribat al vuitè dia i no sembla tenir aturador. De fet, aquest dimecres ha estat la jornada més cruenta amb la mort de més de mig centenar de persones en diversos atacs d'Israel per mar i aire contra el Líban. Al país dels cedres són conscients que no tenen prou possibilitats militars per oposar una resistència efectiva a les forces hebrees i menys encara quan aquestes han començat incursions terrestres al Líban aquest mateix dimarts.

Davant el panorama desolador que es planteja per a Beirut, el primer ministre del país, Fouad Siniora, ha fet una compareixença pública televisada en què ha demanat a la comunitat internacional que mogui fitxa i intervingui en un conflicte que cada dia s'enrabia més. De fet, el G-8 ja va proposar desplegar una força multinacional per intercedir en el conflicte, però la iniciativa ha quedat de moment aparcada tot i la insistència del secretari general de l'ONU, Kofi Annan.

Des del món islàmic, una altra veu s'ha alçat per incidir directament sobre els Estats Units. Es tracta del rei de Jordània, Abdullah II, que ha demanat a la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, que faci tots els esforços per aconseguir que el seu aliat israelià declari un alto el foc. Els mandataris àrabs esgrimeixen raons humanitàries després que el conflicte hagi provocat 300 morts al Líban, un miler de ferits i mig milió de desplaçats. A més, Beirut assegura que només tenen recursos per sobreviure dos mesos.

Mentrestant, des de Washington, el president George Bush assegura que el conflicte és latent perquè tant Síria com l'Iran, dos països que ha amenaçat en més d'una ocasió, estan alimentant les forces de la milícia de Hezbollah. És justament aquest col·lectiu el que Israel té com a blanc principal del conflicte. Vol acabar amb aquesta milícia libanesa i, al mateix temps, aconseguir l'alliberament dels soldats israelians segrestats. Fins que no ho aconsegueixin, el primer ministre israelià, Ehud Olmert, ja ha avisat que no aturarà l'ofensiva.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut