El lehendakari, Iñigo Urkullu, intervé en el debat de política general al Parlament basc.
Urkullu diu que, sense la violència d'ETA, Euskadi ha de tenir un nou estatus polític. (Foto: EFE)
Vitòria

El lehendakari diu que Euskadi ha de canviar d'estatus polític un cop desaparegut el "xantatge terrorista"

El lehendakari, Iñigo Urkullu, afirma que ha arribat el moment de repensar el model d'autogovern d'Euskadi un cop ha desaparegut la violència d'ETA. El president basc ho ha anunciat durant la seva intervenció durant el debat de política general al Parlament de Vitòria. Urkullu proposa un acord entre partits que creu que es podria tancar en aquesta legislatura.

RedaccióActualitzat
"Cal avançar cap a un nou estatus polític per a Euskadi. Aquest és el lloc i aquest és el moment". Ho ha afirmat el lehendakari, Iñigo Urkullu, durant el seu discurs en el debat de política general que es fa al Parlament basc. Urkullu ha explicat que la crisi econòmica ha posat de manifest que s'ha acabat el "cafè per a tothom" territorial. Aprofitant també que la violència d'Eta ha desaparegut de l'escenari polític, el lehendakari creu que ha arribat el moment que els bascos afrontin una reforma del seu autogovern des d'aquestes premisses: "Als grups parlamentaris ens correspon elaborar una nova proposta que doni entrada i sortida a totes les aspiracions polítiques. Proposo abordar aquest repte prenent com a base tres principis: la pluralitat, el rigor jurídic i el desenvolupament de les possibilitats legals i legítimes. Podem avançar cap a un projecte polític i jurídic compartit".

Segons Urkullu, aquest acord entre els diferents partits es pot aconseguir durant aquesta legislatura. El president basc ha reconegut que encara queda molta feina per fer amb el govern espanyol, i ha demanat a Madrid respecte institucional a l'hora de relacionar-se amb Euskadi. En aquest sentit, ha dit que el País Basc ha de tenir una nova relació amb l'Estat "una vegada ha desaparegut el xantatge terrorista" i que "l'estat autonòmic s'ha debilitat".

Iñigo Urkullu ha expressat el seu suport "actiu" a la Ponència de Pau del Parlament basc, en què no prenen part ni el PP ni UPyD, i de la qual també s'han despenjat els socialistes bascos després que EH Bildu no acceptés el "sòl ètic" compartit. El lehendakari ha reiterat, però, que la Ponència de Pau és un espai "obert" en què haurien d'estar totes les sensibilitats polítiques.
Anar al contingut