Alguns dels veïns que quedaven a El Barco abandonen l'edifici
Alguns dels veïns que quedaven a El Barco abandonen l'edifici (3Cat)

Marxen voluntàriament tres dels veïns que es negaven a abandonar l'edifici d'Esplugues

La jutge ha autoritzat "l'entrada de membres de les forces d'ordre públic" en cas que sigui necessari per desallotjar les persones que es neguin a marxar

RedaccióActualitzat

Tres dels veïns que quedaven a El Barco, l'edifici en ruïna d'Esplugues de Llobregat, han abandonat el bloc aquest dimecres a la nit.

La Saray i la seva filla, acompanyades de la seva cunyada, han decidit deixar l'edifici voluntàriament després que l'Ajuntament d'Esplugues els oferís reallotjar-se en un hotel de Cornellà, en principi fins al 18 d'abril.

"Almenys ara tenim una sortida que ens permet una mica més de maniobra, molt millor que la solució que ens oferien al principi, que era anar a un alberg. No és l'ideal, però ens han dit que aviat parlarem d'un reallotjament més llarg i del tema de les indemnitzacions."

Aquesta tarda el jutjat contenciós administratiu 4 de Barcelona ha autoritzat el desallotjament de l'edifici, en risc d'ensorrar-se, en què encara hi queden, segons l'Ajuntament, quatre veïns.

La magistrada, en el text, autoritza que es dugui a terme el desallotjament en compliment del decret d'alcaldia de dilluns passat que ordenava l'evacuació immediata de l'immoble, en què hi havia 38 famílies censades -més de 110 persones-, en trobar-se en situació de "ruïna imminent".

"S'autoritza l'entrada de membres de les forces d'ordre públic, en cas que per l'autoritat administrativa corresponent, i sota la seva pròpia responsabilitat, s'acordés la seva intervenció perquè això és necessari."

A més, també insta a assegurar que es presti assistència social als ocupants de l'immoble que puguin trobar-se en situació d'especial vulnerabilitat.

L'entrada, indica la interlocutòria, es farà dins del període de tres dies a partir de la notificació d'aquesta resolució, en horari diürn.

Mediació perquè surtin de l'edifici

Els últims veïns de l'edifici no estaven d'acord amb la solució d'habitatge que els ha donat l'Ajuntament i demanaven "una solució digna". La Susanna, una de les veïnes, es negava a abandonar casa seva.

"Tenim les maletes preparades per sortir quan ens donin una solució digna. Com a persones humanes, com a llogaters, necessitem una explicació."

El primer tinent d'alcalde d'Esplugues, Eduard Sanz, ha assegurat aquest dimecres que no poden atendre les demandes d'aquestes quatre persones de manera immediata i ha alertat que el bloc està "en una situació de risc imminent de caiguda".

"Les persones que queden a l'interior de l'edifici estan en risc i han d'abandonar-lo."

El Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, la policia local, els Bombers i els Mossos d'Esquadra, segons ha explicat Sanz, han estat parlant amb les famílies perquè surtin de l'edifici després del cessament immediat de l'habitabilitat que va decretar dilluns el consistori.

Segons l'Ajuntament, han tallat el gas i treballen perquè les companyies tallin l'aigua i la llum a les quatre persones que segueixen a l'interior de l'edifici.

L'Ajuntament ha reallotjat una família en un pis de lloguer i 14 més han pogut dormir en diferents hotels i aparthotels
L'Ajuntament ha reallotjat una família en un pis de lloguer i 14 més en diferents hotels i aparthotels (ACN/Àlex Recolons)

Solucions provisionals

Així mateix, ha explicat que l'Ajuntament ja ha reallotjat una família en un pis de lloguer a Esplugues, 14 més han pogut dormir en diferents hotels i aparthotels, només tres persones han passat la nit en un alberg, mentre que 16 famílies més estan a casa de familiars.

El tinent d'alcalde, que ha criticat la falta d'ajuda de la Generalitat, també ha dit que aquesta nit dues famílies més seran allotjades en immobles de la ciutat i que està previst que "les pròximes hores" hi hagi 11 habitatges més per reubicar veïns de l'edifici afectat.

El consistori, en una nota de premsa, ha informat que s'estan instal·lant càmeres de videovigilància i sensors de moviment i detectors de calor "que estaran connectats les 24 hores amb la policia" per a la protecció de l'edifici una vegada estigui buit.

L'Ajuntament preveu "que en deu o quinze dies hagin finalitzat les feines d'apuntalament de l'edifici" perquè els veïns desallotjats "puguin recollir les seves pertinences".


Territori nega la falta de contacte amb l'Ajuntament

En un comunicat, el Departament de Territori ha qualificat de "falses" les afirmacions d'Eduard Sanz assegurant que ningú de la Generalitat s'ha posat en contacte amb el consistori.

Recorden que divendres passat, abans que hi hagués el decret de ruïna, l'Agència de l'Habitatge "els va oferir totes les possibilitats disponibles".

També afirmen que des del gener de 2023, quan l'Ajuntament va passar a tenir la propietat de l'edifici, el consistori mai s'ha adreçat a la Generalitat per parlar de les necessitats habitacionals de les famílies que l'ocupaven ni per tractar cap procés de reallotjament.

La síndica demana reallotjaments estables

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha fet arribar a l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat i a la Generalitat la petició que s'actuï amb diligència per atendre les persones que vivien a l'edifici.

En un comunicat, ha informat que ha demanat a les administracions que els recursos residencials d'urgència siguin a prop de la zona on vivien els desallotjats, que es mantinguin els nuclis convivencials i que siguin estables fins que se'ls assignin definitivament nous habitatges.

Ha demanat, també, que l'informe tècnic que ha portat a declarar l'edifici en situació de risc d'ensorrament i al desallotjament forçós dels llogaters no modifiqui el dret dels veïns a tenir un nou habitatge en substitució de l'actual, "fruit d'un procés d'expropiació", ha apuntat la síndica.

ARXIVAT A:
HabitatgeSeguretat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut