Què diu l'informe sobre El Barco d'Esplugues: cal enderrocar-lo "amb la màxima urgència"

L'informe encarregat per l'Ajuntament i conegut aquest dilluns assegura que l'edifici està en una situació de "ruïna econòmica, tècnica, urbanística i imminent"

RedaccióActualitzat

L'informe tècnic encarregat per l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat sobre l'edifici conegut com El Barco determina que "no reuneix condicions de seguretat suficients per ser habitat" i en requereix l'enderrocament "amb la màxima urgència".

El document, signat per l'enginyer de camins Rafael Pou, afegeix que s'ha de considerar l'edifici "en situació de ruïna imminent" i que "representa un risc cert per a les persones":

"L'edifici està en situació d'amenaça de ruïna, perquè presenta danys en elements estructurals fonamentals que no són reparables per mitjans normals, sinó que en tot cas requeririen la demolició i reconstrucció."

Segons aquest informe, els tècnics municipals van més enllà i defineixen la ruïna com a "econòmica, tècnica, urbanística i imminent", atesa la situació general en què es troba l'edifici.

Un dels motius principals d'haver arribat a aquesta situació ha estat el manteniment de l'edifici al llarg de dècades, que l'informe considera que ha estat "pràcticament nul".

De resultes d'aquest informe, datat d'aquest dilluns, l'Ajuntament va ordenar el desallotjament immediat de les 38 famílies que hi vivien de lloguer, però alguns veïns han decidit quedar-s'hi.

Ho han fet per reclamar solucions a la situació en què queden ara, i descontents amb la gestió del govern municipal que intentava, aquest dimarts, convence'ls que marxin amb l'ajuda dels bombers, i també ha demanat una ordre judicial per obligar-los a desallotjar.

Passadís apuntalat de l'edifici conegut com El Barco, aquest dilluns a Esplugues de Llobregat

Afectat des del 1976 per una zona verda

Aquest edifici, acabat el 1951, està construït sobre un pendent pronunciat al costat d'una riera que s'ha anat enfonsant, i des del 1976 estava afectat, perquè es va incloure dins d'una futura zona verda.

Ara ha quedat a dins del Parc dels Torrents, cosa que ha fet que els propietaris no hi hagin invertit i s'hagi anat degradant. De fet, el 2006 van demanar a l'Ajuntament que els expropiessin.

Però l'expropiació no es va concretar fins fa un any, quan l'Ajuntament se'l va quedar, i ha arribat quan els tècnics afirmen que l'edifici ja no es pot salvar, i l'afectació n'impedirà la reconstrucció.

Els habitants ja conviuen des de fa anys amb passadissos apuntalats degut a les humitats i a les esquerdes, com afirma José M. González, enginyer municipal:

"Evidentment totes les zones on hem actuat s'han apuntalat, perquè no podia ser d'una altra manera, però ara tot això requeriria d'una situació en la que l'edifici ha de quedar completament apuntalat."

Fotografia d'un sostre extreta de l'informe tècnic sobre l'edifici El Barco d'Esplugues de Llobregat

Aigua, guix i formigó, combinació ruïnosa

L'informe detalla el principal motiu de la degradació de l'estructura: les humitats han anat desfent els forjats, que no són fets de ciment, com és habitual, sinó de guix, un material que reacciona amb el formigó.

Això ha fet que les reaccions químiques entre l'aigua de les filtracions, el guix dels forjats i el formigó de les bigues sobre els quals s'aguanten s'hagi anat degradant i comprometent l'estructura més bàsica de l'edifici.

González ha destacat que ni tan sols s'ha pogut analitzar el formigó al laboratori, "perquè es desfeia":

"El problema el tenim en el que són els forjats que hi ha a dins dels habitatges de les zones humides, i el que són les instal·lacions d'aigua i de recollida de les aigües estan perdent aigua completament, tenim uns forjats que a més es van construir l'any 1949 amb absència de materials de construcció adequats."

 

Només un habitatge amb cèdula d'habitabilitat

A l'edifici també hi ha fissures que el travessen de banda a banda, la teulada està molt deteriorada i ja no protegeix de la pluja, i també les canonades estan molt degradades, amb pèrdues a molts punts.

Es dona la circumstància que tots els habitatges estaven ocupats, però actualment només un tenia cèdula d'habitabilitat en vigor, malgrat que l'edifici ja era de propietat municipal.

Els veïns s'han queixat que l'Ajuntament hagi esperat a aquest dilluns per actuar si ja sabia que l'estat ruïnós de l'edifici estava avançat, i ara reclamen ser reallotjats a Esplugues mateix i no haver de marxar-ne.

 

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut