Barcelona

El govern titlla d'"acte electoral" l'anunci del PP de reformar la llei per sancionar qui no acati les sentències del TC

La proposició de llei té "clar caràcter inconstitucional", tot i que encara han de conèixer la proposició de llei

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta catalana, Neus Munté, ha qualificat d'acte electoral" l'anunci del PP de reformar la llei perquè el Tribunal Constitucional pugui sancionar qui no acati les seves sentències, i una prova d'això, ha dit, és que hagi presentat la iniciativa al Congrés el candidat del PPC a les eleccions del 27 de setembre, Xavier Garcia Albiol. 

De moment, ha dit, se sap que la iniciativa preveu un enduriment de les sancions que ja preveu la llei actual. Per Munté, tot i que encara han de conèixer la proposició de llei al detall, la iniciativa té un "clar caràcter inconstitucional".

De tota manera, Munté diu que el govern s'ha sorprès, perquè és "l'Estat qui incompleix les sentències del Constitucional". En els darrers vuit anys, ha recordat, són "onze les sentències que donen la raó a la Generalitat, com la del 0,7% IRPF, que "han estat totalment incomplertes per part del govern de l'Estat". En aquest sentit, ha sentenciat:

"És l'Estat qui les incompleix i són les entitats socials i les persones les que pateixen els incompliments".

Munté ha respost a Garcia Albiol que "la broma s'ha acabat" i que les seves declaracions ratifiquen encara més que tot plegat es tracta d'un acte electoral, i ha etzibat:

"Catalunya no és cap broma i la voluntat del govern no és cap broma sinó que és una voluntat de democràcia. El govern espanyol posa altre cop amenaces i repressió. El que fem és seriós i molt democràtic".

Sobre les paraules de la cancellera Angela Merkel, que ha dit en la cimera amb el president espanyol, Mariano Rajoy, que "hem de garantir la integritat territorial de cada estat", ha manifestat que evidencien que el procés "ha deixat de ser un afer intern" i que Rajoy s'ha vist obligat a donar explicacions en un context internacional. Unes declaracions que marquen, ha dit, el "caràcter excepcional" del 27-S.

En qualsevol cas, ha assegurat, "tenim molt presents tots els articles de la UE", ha defensat que el 27-S té sentit "democràtic i legal" i ha recordat que el 27 de setembre es faran eleccions perquè "no ens han deixat fer el referèndum".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut