Barcelona

El govern insta el PP i CiU a posicionar-se sobre la reforma i assegura que no hi ha pròrroga

La reforma laboral s'aprovarà per decret llei i ho farà sense el consens dels agents socials, que després de trencar les negociacions també han rebutjat el document de treball del govern espanyol. A Rodríguez Zapatero li queda ara l'esperança de convèncer els partits polítics, amb qui té previst reunir-se a partir d'aquest dilluns. Sembla que poc tindrà a fer amb Esquerra, Inciativa-Els Verds i Izquierda Unida, que ja han manifestat que hi votaran en contra. En canvi, no perd l'esperança amb PP i CiU, malgrat les seves reticències i la petició de més temps per parlar-ne. Des del govern una cosa hi ha clara: no hi haurà pròrroga. El temps s'acaba dimecres.

Actualitzat
Els partits polítics, sindicats i patronal han tingut temps aquest cap de setmana d'estudiar el text del decret de reforma laboral que el govern els va entregar divendres i, veient les declaracions de les últimes hores, sembla que el document no té massa adeptes.

Comissions Obreres i la UGT s'han mostrat contraris a un text que consideren que respon a interessos dels empresaris. No descarten una vaga general i, segons declaracions del secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, a Catalunya Informació aquest mateix dilluns en podrien donar a conèixer la data. Els sindicats confien que les negociacions del govern amb els grups parlamentaris puguin servir per suavitzar-ne el contingut.

Si als sindicats no els agrada el text, podria semblar lògic que els empresaris el veiessin amb bons ulls, però no és així. La patronal CEOE l'ha criticat. Diuen que la reforma no ajudarà a crear llocs de treball perquè no es generalitzen els contractes d'acomiadament amb 33 dies i no aclareix suficientment les causes de l'acomiadament.

Entren en joc els partits

A escassos tres dies de l'aprovació per decret de la reforma laboral, el govern treballa intensament per no quedar-se sol i aspira a completar la majoria parlamentària que li permeti aprovar-la. El ministre de Foment, José Blanco, ha demanat al PP i CiU que es posicionin. Els recorda que la reforma s'aprovarà dimecres i que no hi haurà pròrroga, com demanen. Des del PP la resposta l'ha servit la número 2, María Dolores de Cospedal, assegurant que només donaran suport a les reformes que siguin bones per als treballadors.

Al seu blog, el portaveu de CiU al Congrés de Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, qualifica de "bunyol" la reforma laboral i planteja que el govern espanyol hauria d'ajornar uns dies l'aprovació del text. Però el president de CiU, Artur Mas, afirma que la seva formació no s'hi posarà d'esquena perquè la reforma és necessària.

El president de la Generalitat, José Montilla, assegura que el líder d'Unió està en contra de la reforma perquè no respon als interessos de la patronal. També ha volgut deixar clar que el seu objectiu és crear ocupació.

Molt lluny dels postulats del govern s'han posicionat Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Els Verds i Izquierda Unida. Asseguren que la reforma es decanta pels plantejaments de la dreta, la patronal, el capital i les demandes del Fons Monetari Internacional. Denuncien que les propostes estan en contra dels treballadors i no serviran per generar ocupació.







VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut