Dia d'homenatges a París, un any just després dels atemptats jihadistes que van deixar 130 persones mortes
Dia d'homenatges a París, un any just després dels atemptats jihadistes que van deixar 130 persones mortes
París

El govern francès anuncia que al gener allargarà l'estat d'emergència

Ho ha avançat el primer ministre, Manuel Valls, en el primer aniversari dels atemptats jihadistes del 13 de novembre a París

RedaccióActualitzat

Fanalets amb els colors de la bandera francesa van il·luminar el canal de Saint Martin, de París, quan es complia un any just dels atemptats que van costar la vida a 130 persones. Aquesta nit es complia un any exacte dels atacs de París i la ciutat va voler retre homenatge a les víctimes. Ha estat el mateix dia en què el primer ministre, Manuel Valls, ha avançat que França allargarà novament l'estat d'emergència. Valls diu que aquesta situació li proporciona els instruments que li permet continuar fent escorcolls, confinaments de residència, expulsions del país i investigacions a la xarxa, que, en alguns casos, han servit per evitar nous atemptats. El primer ministre justicava aquesta decisió a la BBC:

"És difícil avui en dia posar fi a l'estat d'emergència, especialment perquè estem a punt de començar una campanya presidencial d'aquí a unes setmanes. Seguirem vivint amb aquesta situació durant uns quants mesos i seguirem vivint amb aquesta amenaça, tot i que espero que desapareixerà gradualment els pròxims anys."

Per tant, els francesos continuaran amb una legislació d'excepció que potser els protegeix més, però que alhora els retalla drets i llibertats. 

A la plaça de la República hi va haver actes espontanis de record a les víctimes. Van sovintejar els actes durant  tot el cap de setmana, començant amb el concert de Sting a Bataclan, la sala on van morir la majoria de víctimes, 90. La resta van perdre la vida en bars i terrasses del districte 11è de París. Els terroristes van morir en els atacs, excepte un, Salah Abdeslam, que es va poder escapar i va ser capturat setmanes més tard, a Brussel·les.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut