La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Pedro Duque (EFE)
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Pedro Duque (EFE)

El govern espanyol fa el primer pas per eliminar els aforaments de polítics

La Moncloa encarrega al Consell d'Estat que es pronunciï per assegurar-ne la legalitat

RedaccióActualitzat

El govern espanyol posa en marxa la maquinària per eliminar els aforaments de polítics perquè puguin ser jutjats per la justícia ordinària. La Moncloa encarrega al Consell d'Estat que es pronunciï per assegurar-ne la legalitat.

El Consell de Ministres ha demanat un informe al Consell d'Estat, pas previ i consultiu per obrir una reforma de la Constitució per la via ràpida per eliminar l'aforament de ministres, diputats i senadors que hagin de ser jutjats per delictes que no tinguin relació amb l'exercici del seu càrrec.

Futur complicat per a la reforma

La mesura la va anunciar dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. L'endemà, el Congrés dels Diputats ja va aprovar una moció de Ciutadans que insta a suprimir els aforaments a polítics sense limitacions. Aquesta moció no té valor jurídic, però el debat va evidenciar les dificultats que tindrà el PSOE per aprovar la seva proposta de reforma exprés de la Constitució.

La majoria dels partits demanen ampliar el nombre de polítics que no podrien acollir-se a la protecció que suposa l'aforament. Podem i els partits nacionalistes també sol·liciten que la mesura afecti els jutges i els membres de la Casa del Rei.

Què suposa l'aforament?

Quins avantatges té ser aforat? Aquesta figura implica que les persones aforades només poden ser jutjades per tribunals superiors, com el Tribunal Suprem o els Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes.

Els aforats són jutjats per un tribunal diferent que els ciutadans, que han d'anar a un jutjat de primera instància o d'instrucció o a una audiència provincial. D'aquesta manera, però, els aforats perden el dret de recórrer a una instància superior, ja que per sobre del Suprem només hi ha la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional.

Els aforaments es justifiquen per evitar pressions sobre els càrrecs públics i les institucions.

Entre el gran nombre d'aforats, hi ha els membres del govern, diputats, senadors, parlamentaris autonòmics, jutges i magistrats. La immunitat és una excepció en la majoria de països europeus. Sí que existeixen algunes immunitats jurídiques, però només per a màxims representants institucionals, com els presidents o els caps d'estat, quan estan en exercici del càrrec. A Espanya, en canvi, la llista d'aforats és llarga i es calcula que pot superar els 250.000 si es té en compte les forces de seguretat.

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut