Madrid

Pedro Sánchez vol reformar la Constitució per eliminar els aforaments

És una reforma que no inclourà jutges ni fiscals, només polítics, i només per acusacions que siguin al marge de l'activitat com a càrrec públic

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que el seu govern portarà una proposta al Congrés per iniciar la reforma de la Constitució espanyola amb l'objectiu d'eliminar els aforaments:

"El canvi d'època ha de continuar avançant. Els anuncio que proposarem al Congrés una reforma de la Constitució per acabar amb els aforaments."

Sánchez ha dit que aquesta iniciativa, que podria trigar uns 60 dies a tramitar-se al Congrés, l'ha feta perquè els ciutadans "tornin a creure en la política."

 

Eliminació d'aforaments limitada

La vicepresidenta de Sánchez, Carmen Calvo, ha precisat després de la conferència que la intenció d'aquesta reforma constitucional és treure els aforaments de manera força limitada: només afectarà els polítics, no pas jutges ni fiscals, i només per acusacions que siguin al marge de l'activitat com a càrrec públic.

L'anunci l'ha fet Pedro Sánchez durant la conferència que ha ofert al palau de La Moncloa, amb una acurada escenografia, per fer una valoració dels seus primers 100 dies de govern.

"Bloc progressista" a Europa

Sánchez ha començat la conferència fent un elogi de la Unió Europea, s'ha felicitat que a Espanya la idea d'Europa no estigui en qüestió, i ha assegurat que vol liderar un "bloc progressista" per combatre l'eurofòbia al continent.

 

El president del govern espanyol ha lligat implícitament aquesta idea amb el qüestionament de l'Estat que sí que hi ha a Espanya:

"Hi qui s'entesta a remarcar el que ens separa, i mai les identitats que ens vinculen. L'estabilitat es garanteix amb un equilibri al qual tots tenim l'obligació de contribuir."

2030 com a fita

Pel que fa al seu projecte de govern, ha estat molt ambiciós, i s'ha posat com a fita el 2030. Per argumentar-ho, ha dit que "Espanya ha perdut una dècada", i que li cal guanyar-ne una altra.

Sánchez ho ha dit després de criticar durament els governs de Mariano Rajoy:

"Els que van pagar la major part de la crisi són els que ara no noten la recuperació. Espanya vivia una paralització generalitzada, perquè l'anterior executiu va optar pel camí de no fer res, perquè així evitava cometre errors. Però en política no prendre decisions és la pitjor de les decisions."

"Davant la dècada perduda, a Espanya li cal guanyar una dècada. Sabem que el nostre país va patir com pocs la crisi econòmica, que primer va ser econòmica, després social, i finalment institucional i política. Hi ha hagut recuperació econòmica, però no ha estat justa, no està arribant a la majoria social."

En aquest sentit, ha anunciat tota una sèrie de mesures fiscals i iniciatives legislatives en àmbits molt diferents per ampliar drets i aconseguir millores socials.

 

Entre d'altres ha esmentat una llei de canvi climàtic i transició energètica, la inclusió del dret a l'eutanàsia i mesures per revertir la precarietat laboral. No ha donat gaires detalls de com les pensa portar endavant.

"Guanyar una dècada"

La conferència ha durat poc més de mitja hora, al final de la qual no s'han admès preguntes dels periodistes. Sánchez l'ha acabada insistint en la idea de "guanyar una dècada":

"A tots ens uneix el mateix anhel de guanyar una dècada després de la dècada perduda, l'anhel de construir un país compromès amb la justícia social, amb la regeneració democràtica i amb la convivència."

"Davant la idea d'una dècada perduda, insisteixo que tenim al davant una dècada per guanyar. Guanyem-la junts i juntes, avancem junts; avancem."

 

Balanç televisiu

Sánchez ja va fer aquest diumenge un primer balanç del temps que fa que governa, en una entrevista a la cadena de televisió La Sexta. En aquesta entrevista, el president del govern espanyol va assegurar que el "punt d'unió" a Catalunya és l'autogovern.

També va dir que tenia "una opinió" sobre la presó preventiva dels líders independentistes però que no la podia dir per "respecte a l'autonomia del poder judicial".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEConstitució espanyola
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut