Madrid

El govern espanyol aprovarà una retallada de 4.000 milions per al primer trimestre del 2012

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha explicat que el decret llei de mesures econòmiques que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres inclourà un acord provisional de no disponibilitat de despesa d'uns 4.000 milions d'euros. Aquesta quantia s'ha de revisar al març, quan es presentin els nous pressupostos del 2012. La xifra d'estalvi suposa una quarta part dels 16.500 milions que el nou govern maneja inicialment com a reducció necessària del dèficit per arribar a una taxa del 4,4% en el conjunt del 2012, seguint les previsions del govern socialista, si bé són conscients que aquest volum és provisional fins a conèixer les xifres definitives del desfasament dels comptes públics.

RedaccióActualitzat
En una conversa amb periodistes després de l'obertura solemne de la desena legislatura al Congrés dels Diputats, De Guindos ha ampliat els auguris expressats dilluns sobre la marxa de l'economia i ha advertit que el quart trimestre d'aquest any serà " molt, molt dur", i les dades continuaran sent dolentes en el primer trimestre del 2012, encara que els senyals de millora començaran en el segon trimestre.

Així, ha recordat que quan l'economia "toca fons", tendeix a "rebotar", encara que, amb una distància de dos trimestres, "tothom falla".
 
L'ocupació tornarà pels serveis

En qualsevol cas, De Guindos ha remarcat que no es pot permetre "generar expectatives" sobre l'evolució de l'economia, si bé ha assegurat als periodistes que "poden tenir la seguretat" que Espanya "se'n sortirà". De Guindos, que ha insistit en diverses ocasions que l'"ocupació tornarà", ha confiat que la recuperació es produeixi a través del sector serveis, si bé abans cal aturar l'"hemorràgia" de l'ocupació en la construcció.

Avantatge de Rajoy sobre Monti

Segons la seva opinió, el govern espanyol té un marge de "dos o tres mesos" per presentar les reformes, si bé ha admès que les últimes actuacions del Banc Central Europeu han donat a Espanya un marge de "sis mesos" en relació amb la pressió dels mercats, com mostra el fet que la prima de risc del deute espanyol estigui al voltant de 200 punts per sota de la italiana. Per De Guindos, això té una explicació merament "política", ja que el canvi de govern a Espanya s'ha articulat en un procés de "normalitat" i el PP té majoria absoluta, cosa que li falta al primer ministre italià, Mario Monti.
Anar al contingut