El comitè promourà la qualitat de la recerca
El comitè promourà la qualitat de la recerca

El govern crea un comitè per promoure les bones pràctiques científiques a Catalunya

S'emmarca en el Programa per a la Integritat de la Recerca, que neix per garantir la màxima qualitat de la recerca que es fa a Catalunya

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts la creació del Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT). Aquest serà el principal instrument del Programa per a la Integritat de la Recerca, que neix per donar compliment a les recomanacions europees en la matèria i garantir la màxima qualitat de la recerca que es fa a Catalunya.

Per integritat de la recerca s'entén l'ús de mètodes honestos i verificables per proposar, dur a terme i avaluar investigacions científiques. També inclou respectar els codis i normes establerts.

Per això, aquest programa té com a finalitat la promoció i la consolidació de bones pràctiques en l'àmbit de la recerca. Entre les seves funcions hi haurà l'assessorament, l'anàlisi i la prevenció dels conflictes d'integritat que puguin sorgir en recerca, dels agents d'execució i del finançament de la recerca a Catalunya. El programa tindrà una vigència de tres anys, prorrogable.

La mesura ha estat impulsada pel Departament d'Empresa i Coneixement en col·laboració amb el Departament de Salut. Els objectius són seguir les recomanacions de la Comissió Europea per garantir el respecte dels principis ètics en activitats de recerca. També s'ha tingut en compte el criteri de l'OCDE, per a qui una mala praxi en recerca perjudica la ciència i fa minvar la confiança que la societat hi té dipositada.

Funcions del Comitè

El Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya serà un òrgan consultiu i les resolucions que adopti seran sempre en forma de recomanació amb caràcter no vinculant.

El Comitè promourà les bones pràctiques científiques i la formació específica en aquest àmbit. També promourà mesures per millorar la qualitat de la recerca que es fa a Catalunya i assessorarà en conflictes d'integritat de la recerca que afectin l'àmbit de les bones pràctiques.

El Comitè assessorarà les universitats, els centres de recerca i altres institucions pel que fa a l'organització i la gestió interna dels aspectes relatius a la integritat de la recerca.

A Catalunya, alguns centres de recerca ja disposen de codis de bones pràctiques científiques com instruments voluntaris d'autoregulació. En l'àmbit europeu existeix el Codi Europeu de Conducta per a la Integritat en la Recerca.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut