Jordi Turull, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant la reunió d'aquest dimarts (EFE)
Jordi Turull, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant la reunió d'aquest dimarts (EFE)
Barcelona

El govern assegura que "convocar un referèndum no és delicte"

Ho ha dit el conseller de la Presidència, Jordi Turull, que ha recomanat al fiscal general de l'Estat que es llegeixi les lleis

RedaccióActualitzat

"La convocatòria d'un referèndum no és delicte", segons les mateixes lleis espanyoles. Ho ha afirmat el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, després de la reunió de l'executiu habitual de cada dimarts. Turull ha advertit que qualsevol actuació de l'Estat contra la consulta de l'1-O "atemptaria" contra la legislació de la Unió Europea.

El conseller ha fet una recomanació al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza.

"Llegir-se les lleis i actualitzar les seves dades, perquè convocar un referèndum no és delicte."

Aquest matí, Maza ha garantit que la Fiscalia actuarà de manera "serena", però de manera "tan ferma i enèrgica" com es requereixi, "davant de la desraó dels que se situen al marge de la llei".

Jordi Turull ha argumentat que la llei 2/2005 "despenalitza de forma clara la convocatòria del referèndum", ja que considera que "no és conducta amb prou entitat per merèixer càstig penal". "Ens parlen de persecució d'un delicte que no existeix", ha apuntat el portaveu de l'executiu. I segons Turull:

"Qualsevol actuació del fiscal general en aquesta línia o de qualsevol institució de l'Estat que persegueixi una cosa que no és delicte, atemptaria directament contra l'article 49 de la Carta Fonamental de Drets de la UE."

 

 

"Estaria bé que Rajoy parlés amb els que farem el referèndum"

El dia abans que el Parlament té previst aprovar la llei del referèndum, el conseller de presidència ha aconsellat Rajoy que, a més de reunir-se amb Sánchez i Rivera, també parli amb els partidaris de l'1-O.

"És lliure de reunir-se amb qui vulgui, però estaria bé que parlés amb els que farem el referèndum (···) Si l'interessa el referèndum, el lògic és que parli amb qui el tirarà endavant."

Turull ha expressat la "predisposició" del govern a dialogar sobre aquesta qüestió: "Només han de dir hora i lloc", ha afirmat el portaveu del govern, que ha denunciat que Rajoy "mai ha volgut ni escoltar".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut