Barcelona

El gel dificulta la circulació en 70 carreteres de la xarxa secundària de Tarragona i Lleida

La neu i el gel dificulten la circulació en 71 trams de carreteres de la xarxa secundària catalana, principalment de les comarques de Tarragona i Lleida. Això, quatre dies després d'iniciar-se l'onada de fred. Una vintena d'aquestes vies estan tallades al trànsit i en una trentena més fan falta cadenes. Per tot plegat, Protecció Civil manté l'alerta per neu i gel i es recomana l'ús del transport públic. En algunes comarques, a més, s'ha tornat a suspendre el transport escolar. Uns 1.600 alumnes s'han quedat sense classe, la majoria a l'Anoia.

Actualitzat
Els efectes del temporal de neu i fred es continuen notant en molts punts de Catalunya, especialment a les demarcacions de Lleida i Tarragona. És el cas de moltes poblacions del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que veuen amb preocupació la presència de neu i gel a les carreteres secundàries, ja que això dificulta la tornada a la feina i a l'escola.

També a la demarcació de Lleida hi ha preocupació per l'estat de les oliveres i per la mobilitat, sobretot a les Garrigues i l'Urgell. En aquestes comarques, encara hi ha poblacions, com Cervià de les Garrigues, on arribar a les masies dels voltants és gairebé impossible.

De fet, a tot Catalunya hi ha 23 carreteres secundàries que continuen tallades al trànsit. El gruix dels trams tallats són a les comarques tarragonines: la TP-7013, a Alforja; la TP-7402 i la TP-7403, a Porrera; la TV-2301, a Conesa; la TV-3223, a Pradell de la Teixeta; la TV-3301, a Prat de Comte; la TV-7333, a la Fatarella; la TV-7411, a Riba-roja d'Ebre; la T-222, a Passanant; la T-233, a Belltall; la T-313, a Duesaigües; la T-311, a Vandellòs; la T-334, a Horta de Sant Joan; la T-602, a Torroja del Priorat; la T-700, a Vimbodí; la T-704, a Vilaplana; la T-711 i T-712, a Gratallops, i la T-730, al Molar. A més, estan tallades són la BV-40224, entre Guardiola de Berguedà (Barcelona) i Coll de Pal, i la LV-2021, a Tàrrega.

En 38 carreteres més fan falta cadenes per circular-hi. Pel que fa a la circulació per les carreteres de la xarxa principal, està garantida per les màquines llevaneu.

La xarxa elèctrica, normalitzada

En canvi, la situació de la xarxa elèctrica ja està normalitzada a tot Catalunya i només es registren afectacions puntuals que s'espera resoldre pròximament, segons el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). En alguns punts no s'han pogut resoldre les avaries, però els grups electrògens substitueixen el fluid normal de subministrament.

Des de l'inici del temporal, el telèfon d'emergències ha rebut 1.138 trucades de ciutadans que sol·licitaven informació o demanaven ajuda a causa de la neu. A més, el CECAT ha gestionat la petició d'uns seixanta municipis, sobretot a les comarques de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Lleida, que tenien problemes o bé d'accessos o per falta de subministrament elèctric.

A la ciutat de Barcelona, els serveis socials han allotjat aquesta nit 91 persones sense sostre. L'Ajuntament ha desactivat el pla d'emergència municipal per l'onada de fred. Des de l'endemà de Reis, quan es va activar l'alerta per fred i neu, els albergs municipals han tingut 300 pernoctacions. Una vintena de treballadors socials han sortit cada nit al carrer per oferir refugi a les persones que dormen a la via pública. Amb tot, la majoria de persones sense sostre han anat als albergs per iniciativa pròpia.

El temporal està provocant també problemes als aeroports, especialment a Barajas. Aquesta nit hi ha hagut molts retards i algunes cancel·lacions. És el cas d'un vol de Ryanair que havia de sortir a les deu del vespre cap a Girona, i que han cancel·lat a les quatre de la matinada després d'hores d'espera.

El temporal de neu ha deixat imatges de postal arreu del país i altres que demostren els problemes que ha comportat la neu. Els usuaris del 3cat24.cat en feu un repàs amb les vostres imatges, que recollim en aquest mapa. Pots aportar les teves fotografies a través d'Elmeu3cat24.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut