En la reunió dels ministres d'agricultura del G20 s'ha presentat un pla d'acció per al sector (Foto: Reuters)
En la reunió dels ministres d'agricultura del G20 s'ha presentat un pla d'acció per al sector (Foto: Reuters)
París

El G20 acorda un pla d'acció d'Agricultura per lluitar contra la volatilitat dels preus

En la reunió dels ministres d'Agricultura del G-20 s'han acordat 56 mesures que conformen un dels plans d'acció més ambiciosos del sector, que busca regular els mercats agrícoles, controlar la volatilitat dels preus dels aliments i evitar les crisis alimentàries mundials.

Actualitzat
En la reunió celebrada a París, i inaugurada per Nicolas Sarkozy, els ministres d'Agricultura del G20 han consensuat l'establiment de 56 mesures per reforçar i desenvolupar instruments de gestió de riscos per al sector per part de governs, empreses privades i agricultors.

Una de les línies principals que persegueix el pla d'acció és la millora del funcionament dels mercats, permetent l'augment d'inversions en el sector i oposant-se a les barreres a l'exportació, sobretot pel que fa a l'ajuda humanitària, ja que afecta els més necessitats.

Per la reducció de la volatilitat dels preus s'insta els bancs de desenvolupament i les agències a establir mecanismes de gestió de riscos per coordinar-se en situacions de crisi i promoure l'intercanvi d'informació immediat. Per assolir aquest propòsit, els ministres de Finances i els governadors dels bancs han de controlar la gestió dels mercats financers per dotar-los de transparència i d'una regulació adequada.

Pel que fa a la seguretat alimentària, el repte que es proposa és augmentar la producció agrícola per poder disposar de recursos alimentaris a llarg termini que alimentin els 9.000 milions de persones previstes pel 2050. Per poder cobrir aquestes necessitats alimentàries en aquest període, la producció s'hauria d'elevar al 70% i al 100% pels països en via de desenvolupament.

En la presentació de la conferència de premsa, després de la reunió, el ministre d'Agricultura francès, Bruno Le Maire, ha qualificat els acords d'"històrics" i ha assenyalat la importància de la creació d'una base de dades internacional sobre la producció, el consum i la reserva de matèries primeres (AMIS) amb seu a l'agència de l'ONU per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).

Espanya, que participa com a invitat permanent en aquesta cimera de cooperació i coordinació del G20 a París, ha tingut com a representació la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, que ha celebrat el pla d'actuació per lluitar contra la volatilitat i garantir la seguretat alimentària i ha assenyalat el seu valor "històric i d'extraordinària importància". Aquestes mesures, ha dit, col·loquen Agricultura com a eix "estratègic de primera magnitud", ja que "és un bon punt de partida de reptes mundials de primer ordre". A part, ha destacar l'acord per la cooperació internacional davant d'algun problema en la producció d'aliments agrícoles.

Anar al contingut