Exterior d'una oficina de la CAM
Exterior d'una oficina de la CAM
Madrid

El FROB demana entre 6 i 10 anys de presó per a dos exdirectius de la CAM

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària acusa l'exdirector general de la CAM Roberto López Abad i l'expresident de la comissió de control Juan Ramón Avilés de suposades irregularitats en el cobrament de dietes i la concessió de crèdits en condicions avantatjoses a Juan Ramon Avilés per valor de 17 milions d'euros. La Fiscalia Anticorrupció sol·licita penes més baixes, d'entre quatre anys i dos anys i mig, i el pagament d'una indemnització a Banc Sabadell.

RedaccióActualitzat

Les acusacions en el cas de la CAM han presentat les seves peticions de presó al jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, el  FROB, ha sol·licitat sis anys de presó per a l'exdirector general de l'entitat Roberto López Abad i deu per a l'expresident de la comissió de control Juan Ramón Avilés. Els imputa un delicte de suposades irregularitats en el cobrament de dietes i la concessió de crèdits en condicions avantatjoses a Juan Ramón Avilés per valor de 17 milions d'euros.

Per la seva banda, la Fiscalia Anticorrupció ha demanat quatre anys de presó per a Roberto López Abad per un delicte d'apropiació indeguda i dos anys i sis mesos per a Juan Ramón Avilés, el qual imputa per contractes simulats en perjudici d'un tercer. Anticorrupció ha demanat també al jutge Bermúdez la imposició d'una indemnització de prop d'1,5 milions d'euros, que hauria de pagar-se al Banc Sabadell, entitat que va adquirir la CAM pel preu simbòlic d'un euro. La Fiscalia exigeix que aquesta quantitat sigui sufragada per Avilés i 18 membres més de la Comissió de Seguiment i Control de les inversions, a qui acusa també de cobrar dietes irregulars d'entre 9.000 i 308.000 euros. El ministeri públic també reclama una multa de 90.000 euros per a l'exdirector de la CAM Roberto López Abad.

El 9 de gener passat, el magistrat Bermúdez va fer el primer pas per asseure Avilés i Abad al banc dels acusats, després de transformar les diligències en procediment abreujat. Ho va justificar perquè apreciava "indicis de criminalitat" en la conducta dels dos exdirectius.

La investigació, que s'ha desenvolupat com una peça separada de la causa principal de la CAM, s'ha centrat a esbrinar les condicions en què l'entitat va concedir crèdits a Juan Ramón Avilés. El jutge ha pres declaració a exdirectius i exconsellers de l'entitat, inclòs el vicepresident del govern de Múrcia i conseller d'Economia i Hisenda Juan Bernal Roldán.

A Juan Ramón Avilés li haurien concedit crèdits amb condicions avantatjoses. Els diners haurien anat a parar a empreses amb les quals tenia una vinculació. Un exemple és la venda d'accions de la societat La Vereda de Sucina. La dona d'Avilés va vendre el total de les participacions a la seva cunyada per 90.000 euros. Segons el jutge, això va ser un tràmit "purament formal", ja que tant abans com després Avilés "seguia prenent les decisions de la societat".

Aquesta venda va fer que es refinancessin els préstecs que la societat tenia amb la CAM, crèdits que van suposar una pèrdua de prop de 5 milions d'euros per a la caixa i que, actualment, estan sense pagar, segons va confirmar el Banc Sabadell el 27 de novembre passat. A més, segons un informe del Banc d'Espanya, la CAM va ser el "finançador exclusiu" de les societats d'Avilés. El supervisor afirma que Avilés va fer operacions "d'ocultació de propietat" utilitzant la seva germana com a testaferro.

Basant-se en l'informe del Banc d'Espanya, el jutge considera que l'exdirector general de l'entitat Roberto López Abad  seria l'ideòleg del sistema de cobrament de dietes irregulars instaurat entre els membres de la Comissió de Seguiment i Control d'Inversions i Participaciones, el "holding" immobiliari de la CAM.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut