Imatge dels diferents directius que han participat a la conferència. (Foto: EFE)
Imatge dels diferents directius que han participat a la conferència. (Foto: EFE)
Barcelona / janquim

El consum de dades i el vídeo rellançaran el sector del mòbil

Com evolucionarà el sector del mòbil? La qüestió és essencial en un entorn que té por d'arribar a la saturació del mercat molt de pressa i que veu com ja no és tan fàcil comptar amb usuaris nous. Han fet les seves apostes quatre directius d'empreses de primer ordre, d'aquestes que quan diuen com serà el futur és que ja l'estan dibuixant.

Actualitzat
Masayoshi Son és el president de SoftBank i també un home valent a qui van tractar de boig quan va decidir-se a comprar un operador de telefonia. Però ha tingut èxit. I s'ha proposat compartir amb els assistents al Mobile World Congress la solució a la crisi. Parteix, per mostrar el camí, del coratge que el va dur a emprendre l'adquisició des de Soft Bank de la branca japonesa de Vodafone.

L'empresa estava en crisi i el que aquest directiu nipó es va proposar sembla fàcil: es tractava de multiplicar el consum de dades, per superar el consum de veu, i sembla que tenia raó perquè el tràfic de dades s'ha multiplicat per mil en deu anys i la seva previsió és que es mantingui aquest ritme. La resposta a un mercat que ja s'acosta a la saturació, perquè tres quartes parts de la població mundial ja són usuaris del mòbil, es troba en aquest canvi de visió: les empreses de telefonia que van néixer com a empreses "de veu" s'han de convertir en "empreses d'internet".

Aquest executiu és ell mateix un cas singular. Admet que fa un any que no fa servir el teclat d'un ordinador des que va adquirir un iPad. Més que això: la totalitat dels empleats de Soft Bank fan servir un mòbil intel·ligent i una tauleta gràfica, i el 96% tenen un compte al Twitter. Ell mateix, amb més de 800.000 seguidors, és el primer "piulador" del seu país, per davant de polítics i altres celebritats.

La clau és el vídeo

John Chambers, el conseller delegat de Cisco, afegeix a la seva visió un futur immediat en què el vídeo adquireix tota la rellevància. Aquesta és la clau del que vindrà, assegura. El 66% del tràfic serà de vídeo cap a l'any 2015, assegura, i amb aquest tipus d'expressió els humans voldran resoldre qüestions tan diverses com l'educació, la salut, l'entreteniment i els serveis bàsics d'informació.

La nova televisió, tal com la preveu, és la combinació de la mobilitat, la connectivitat a internet i l'ús del vídeo. Si això és així, l'ample de banda haurà d'augmentar, com ja es va assenyalar l'any passat en aquest mateix esdeveniment.

Livestand per endreçar continguts

Però al final, què busca la gent a internet? Sigui a través del mòbil o de qualsevol altre aparell, els usuaris busquen continguts. Oferir un context per a aquesta informació massiva és la tasca de Yahoo i la seva consellera delegada, Carol Bartz, ha aprofitat la seva presència al congrés de Barcelona per presentar Livestand, una nova modalitat de consum de continguts.

La idea és que s'ha d'apostar per la personalització. Cada usuari té demandes diferents i saber-les atendre és el que Yahoo es proposa. Ho ha repetit diversos cops: el més important no és l'aparell sinó el contingut. Respon a la visió dels que creen o endrecen continguts, semblant a la visió dels que ofereixen una plataforma com el Twitter.

El seu conseller delegat, Dick Costolo, ja ho va deixar clar fa dos dies: vol que el Twitter sigui accessible de la mateixa manera des de qualsevol aparell, de la mateixa manera que l'aigua raja a la pica de la cuina i a la del bany, sense que l'usuari hagi de tornar a aprendre a girar una aixeta.    

Bartz confia en la publicitat per sostenir els costos d'aquesta feina i està convençuda que es tracta de situar la informació en un context, sigui quina sigui, i de relacionar la informació amb la capacitat de comprar, recomanar, vendre.

Integració a les xarxes

Paul Otellini, el màxim responsable d'Intel, també pensa que no hi ha una màquina que pugui satisfer totes les necessitats dels usuaris perquè la gent vol fer activitats diferents amb la seva capacitat de connexió.

Alhora, preveu un increment de les necessitats de seguretat, perquè els aparells que fins fa poc servien per parlar i que ara ja tenen moltes utilitats més incrementaran la seva disponibilitat per efectuar pagaments, comprar de manera directa, participar en les xarxes socials i sempre caldrà una autentificació i un reconeixement.

Creu que les xarxes socials estaran més integrades als aparells sense aclarir si amb això es referia a l'anunci d'ahir que HTC ha incorporat el "botó Facebook" als seus nous models, superant així les aplicacions específiques per interactuar en aquesta xarxa social.

Les conclusions d'aquesta sessió, per tant, tot i algunes divergències, apunten cap a un objectiu clar: la mobilitat s'imposarà, la transmissió de veu queda com un servei més i no pas el més important, encara que algunes companyies continuen vivint d'aquesta etapa inicial, i la clau de l'èxit es troba en els continguts, amb el vídeo com a rei absolut. No ho preveuen a mitjà termini sinó ara mateix, és a dir, en els pròxims cinc anys. Fins ara tot ha evolucionat tan de pressa que una predicció més enllà semblaria una bogeria.

L'excepció és el Japó. Quan es demana a Masayoshi Son quin és el futur immediat somriu i assegura que només cal mirar el present del Japó. És el futur dels altres països. Com que la declaració provoca rialles, continua i s'ocupa del mitjà termini. Després? Connexions millors i tecnologia més avançada que permetrà tornar a multiplicar per mil el tràfic de dades.
Anar al contingut