Pla general de dos operaris a les obres d'adequació d'un jardí aromàtic a l'entorn de Cal Sinén, a l'estany d'Ivars i Vila-…
Pla general de dos operaris a les obres d'adequació d'un jardí aromàtic a l'entorn de Cal Sinén, a l'estany d'Ivars i Vila-sana, el 9 de febrer de 2017. (Horitzontal)

El consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana vol renovar el pla d'usos i gestió per ''adaptar-lo als nous temps''

Actualitzat

ACN Ivars d'Urgell.-El consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana ha acordat renovar el pla d'usos i gestió d'aquest espai natural recuperat ja que es va fer al 2007 per un període de 5 anys i ja n'han passat 10. El president del consell del Pla d'Urgell, Josep Maria Huguet, ha destacat que cal ''revisar'' el document per ''adaptar-lo als nous temps''. Per aquest motiu, es parlarà amb el consell assessor on hi prenen part tots els agents implicats amb l'estany per ''parlar-ne'' i abordar aspectes com la caça, la pesca o les activitats econòmiques. I es que un dels objectius del consorci és donar ''més valor'' a Cal Sinén, tal com ha dit el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, de manera que s'està estudiant destinar-hi altres usos que puguin generar ingressos a banda del de punt informatiu. De moment s'està instal·lant un jardí aromàtic a l'entorn i una zona amb taules per prendre-hi alguna beguda.

Reñé ha explicat que quan es va plantejar la recuperació de l'estany ja es va fer pensant en el retorn que hi hauria d'haver a la gent, ja fos en concepte del respecte mediambiental i ecològic com també les possibilitats de generar activitat econòmica. En aquest sentit, el president de la Diputació considera que després de 10 anys això s'ha realitzat d'una forma ''excepcional i l'estany té èxit'' amb una convivència de totes les activitats que s'hi fan amb el territori i també amb un volum aproximat de 40.000 persones que el visiten anualment.Ara però, els responsables del consorci de l'estany consideren que cal fer un ''resset'' al pla d'usos i gestió d'aquest espai natural i ''evolucionar'' per continuar apostant per la preservació sense la contradicció que es puguin afegir altres aspectes per tal que els visitants ''puguin gaudir encara més de l'estany''.Un dels motius que obliga a revisar el pla és per exemple la ràpida posada en funcionament de l'antiga masia de Cal Sinén, que en un futur serà el centre d'interpretació de l'estany. Estava en ruïnes i després de molts esforços ja és una realitat i per això ''cal donar-li més valor'', ha dit Reñé. Ara hi ha un punt d'informació amb venda de productes de proximitat, la recreació de dues estances d'època, i la part del mirador ja habilitats. Així mateix, actualment s'estan fent treballs per situar un jardí aromàtic al seu entorn i una zona de taules per prendre refrescos que es vendran, amb tota probabilitat, a la mateixa casa. De moment no hi ha calendari per renovar el pla d'usos i gestió tot i que es tractarà a la propera reunió del consell general i segurament es plantejarà en una sessió monogràfica. El més imminent serà l'inici dels treballs de la segona fase de Cal Sinén, pels quals ja hi ha finançament i que consistiran en la instal·lació de calefacció i la museïtzació de l'espai.

Anar al contingut