Alejandro Guillier felicita el guanyador, Sebastián Piñera (Reuters)
Alejandro Guillier felicita el guanyador, Sebastián Piñera (Reuters)
Santiago de Xile

El conservador Piñera s'imposa clarament al socialdemòcrata Guillier a Xile

Piñera agafarà per segona vegada el relleu a Michelle Bachelet en un mandat de quatre anys

RedaccióActualitzat

El candidat conservador Sebastián Piñera ha guanyat les eleccions presidencials a Xile. L'expresident Piñera, que ja va governar el país entre el 2010 i el 2014, s'ha imposat per una àmplia majoria al seu rival, el socialdemòcrata Alejandro Guillier. El polític conservador, amb un 54,57% dels vots, avantatja de més de nou punts el rival socialdemòcrata, que n'ha obtingut el 45,43%.

La dreta torna al palau de la Moneda, novament de la mà d'aquest ric empresari, que en la segona ronda electoral ha derrotat a les urnes de manera nítida el candidat del centreesquerra, el periodista Alejandro Guillier, que reconeixia la derrota.

"Vull felicitar Sebastián Piñera, el nou president de la República (···) Hem de treballar per la unitat del progressisme, la renovació i la construcció de nous lideratges."

Guillier ha estat la sorpresa d'aquestes eleccions presidencials, tot i haver perdut. Ha liderat la tradicional coalició de centreesquerra xilena en moments complicats, i fins aquest diumenge les enquestes el situaven amb opcions d'arribar al palau de la Moneda.

En el seu discurs ja com a cap d'estat electe, Sebastián Piñera ha apel·lat a la unitat i a millorar àmbits com els sistemes educatiu i de salut.

"Rebem aquest triomf magnífic amb humilitat, però també amb esperança. Visca la diferència, visca el pluralisme d'idees! Però mai aquestes diferències ens han de convertir en enemics, perquè cada vegada que els xilens ens hem enfrontat i ens hem convertit en enemics hem consumat les nostres més grans derrotes."

Amb la victòria de Piñera, Xile acaba de fer el tomb a la dreta dels últims anys a Sud-amèrica, una tendència encapçalada per l'Argentina de Mauricio Macri i el Brasil de Michel Temer.

ARXIVAT A:
Brasil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut